İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Lemi Tolunay, ilk çeyrekte sektör ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.1’lik artışla 450 milyon dolara çıktığını belirterek, 2013’ü 4.5 milyar dolarla kapatan sektörün, bu yılın sonunda ihracatını yüzde 15 artışla 5.2 milyar dolara yükseltmesini beklediklerini bildirdi.
Deri Tanıtım Grubu Başkanı da olan Tolunay, turistik bir malzeme olan derinin, cari açığı frenleyen özelliği bulunduğunu ifade ederek, 2013’te ihracatlarının yüzde 17’lik artışla 4.5 milyar dolara ulaştığını, ithalatın 1.7 milyar dolar ve iç piyasadaki tüketimin 2.5 milyar dolar olduğunu bildirdi. Sektörün ilk çeyrekte yüzde 4.1’lik artışla ihracatını 450 milyon dolara yükselttiğini belirten Tolunay, bu yılın sonunda yüzde 15 artışla 5.2 milyar dolar ihracata ulaşmayı beklediklerini kaydetti. 2023 hedefi olan 10 milyar dolar için her yıl yüzde 11.5-12 artış yakalanması gerektiğini hatırlatan Tolunay, “Şu ana kadar 2023 hedefl erinin üzerinde gidiyoruz, o hedefi çok rahat aşarız. Deri üretimi, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere kayıyor. Şu anda Fransa ve İspanya’yı sildik, süpürdük, İtalya ile de kol kola gidiyoruz. 5 yıl içerisinde İtalya’yı da siler süpürürüz. Türkiye, deride süper ligde oynuyor. Çin ise hala 2. ya da 3. ligde” şeklinde konuştu.
STA imzalanırsa Japonya’ya ihracat kolaylaşacak
Tolunay, 120 ülkeye ihracat yapan Türk deri sektörünün, Suriye, İran, Irak ve Yunanistan gibi komşu ülkelere ihracatının bu dönemde hız kesmediğini ifade ederken, en büyük pazarlarının Rusya olduğunu, Rusya’yı AB’nin izlediğini bildirdi. Yeni pazarları olan Çin’de giderek etkinliklerini artırdıklarını belirten Tolunay, “Hedefimizde lüks pazarın önde gelen ülkelerinden Japonya var. Türkiye ile Japonya arasında serbest ticaret anlaşması imzalanmasıyla Japonya’ya çok rahat ihracat yapar hale geleceğiz” dedi. Tolunay, Japonya gibi, ABD’ ile STA’nın imzalanmasıyla Türk deri ürünlerinin bu ülkede de çok başarılı olacağına inandıklarını ifade etti.
Ukrayna’nın talebinde yüzde 30’luk daralma var
Tolunay, Ukrayna’daki gelişmelerden dolayı Laleli ve Zeytinburnu piyasasında biraz daralma yaşandığını kaydetti. Tolunay, “Ukrayna tarafından yüzde 30 civarında bir talep daralması var. Ama başka tarafl a o telafi ediliyor” dedi. Son bir yıldır Balkan ülkeleri ve Polonya’dan beklenmedik bir taleple karşılaştıklarını ifade eden Tolunay, bu ülkelere olan ihracatın hızla artış kaydettiğine dikkati çekti.
“Deri Çağı” başladı
Türk derisini marka haline getirmeyi amaçlayan Deri Tanıtım Grubu, tasarımlarıyla fark yaratan moda tasarımcısı Hatice Gökçe ile “The Leather Age (Deri Çağı)” projesi başlattı. Proje, tasarımcı Hatice Gökçe’nin Anadolu topraklarında yaşamış Hitit, Lidya, Urartu, İyonya, Asur, Frigya, Arzawa ve Troya medeniyetlerinin kendine has unsurlarını yeniden ele alıp deri ile bir araya getirip forma kavuşturduğu çok katmanlı 16 tasarımdan oluşuyor. Proje, hedef ülkeler olan Rusya, İtalya, Çin ve Japonya’da da tanıtılacak. Hollanda ve Almanya’dan da projeye talep var.
Kaynak: Dünya
Comments
No comment yet.