Folkart’ın, Çeşme’deki projesiyle ilgili ‘denizin doldurulduğu yönündeki’ haberlere ve belediyeye yönelik suçlamalara, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç yanıt verdi, “Ardıç Mahallesi’ndeki deniz dolgusu yapıldığı ifade edilen alan, Türk Silahlı Kuvvetleri Harita Genel Komutanlığı’ndan elde edilen, 1975 yılına ait hava fotoğraflarında aynı şekliyle görülmektedir” dedi, haberin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Yanlış bilgi verildi
Folkart’ın projeleriyle ilgili haberlerin ardından, Basmane çukurundaki projeyle ilgili olarak da bir haber yapılmıştı. Folkart’ın açıklamasında, basın organının Ardıç projesiyle ilgili haberlerine yanıt verilmiş, bir ardıç ağacının korunması için projenin nasıl değiştirildiği anlatılmıştı. “Etik dışı bir anlayışla; hayata ve dürüstlüğe, saldıran zihniyetle mücadele etmek şereftir” denilen açıklamada, birine mahkeme tarafından yayın yasağı getirilen haberlerin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği ifade edildi, inşaat faaliyetlerinin yasalara uygun olduğu ve Çeşme Belediyesi’nin denetiminde gerçekleştirildiği vurgulanmıştı.
Tazminatlar İzmir’e
Folkart, açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: “Bir gazetede, 2015’ten bu yana Folkart ve Mesut Sancak hakkındaki haberler; düşmanlık duygusu, hakaret ve karalama yöntemiyle, ‘çamur at izi kalsın’ anlayışıyla, asılsız bilgilerle donatılarak yapılmakta. Son olarak Folkart’ın gerçekleştireceği Çeşme’deki Ardıç projesinde, aynı gazete yine yalan bilgilerle kamuoyunu yanılttı. Haberde, bir bölümü 1967 yılı, tamamı ise 1978’de yapılan sabit belgeli deniz alanındaki dolgu, Folkart tarafından yapılmış gibi gösterildi. Haklı davalarımız sonucu kazandığımız ve kazanacağımıza inandığımız tazminatları da, söz veriyoruz ki yine güzel İzmirimiz için harcayacağız.”
‘Belediye hiçbir düzenleme yapmadı’
Belirtilen taşınmaza, 29 Mayıs 2015’te otel için inşaat ruhsatı düzenlendiğini belirtilen açıklamada, “Söz konusu taşınmazın deniz tarafında kalan ve deniz dolgusu yapıldığı ifade edilen alan, Harita Genel Komutanlığı’ndan elde edilen 1975 yılına ait hava fotoğraflarında ve 1978 yılı Bayındırlık ve İskan Bakanlığı onaylı haritalarda görülmektedir.
‘Gerçekleri yansıtmıyor’
Taşınmazın deniz tarafında kalan alan, 3621 sayılı Kıyı Kanunu hükümleri gereği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yetkisi dahilinde olup, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan izin alınmadan hiçbir faaliyette bulunulamaz. Uygulama İmar Planları, 1984 tarihli haliyle, aynı nitelikte bulunan ve geçmişten günümüze geçen süreçte kullanım kararları ve yapılaşma koşullarında hak edici nitelikte hiçbir değişiklik yapılmayan taşınmaz ve taşınmazın deniz tarafında kalan haritalarda görülen dolgu alanına ilişkin olarak; belediyemiz tarafından herhangi bir düzenleme ya da müdahale yapılmadığı açıkça ortada. Çeşme Belediyesi tarafından yasa ve yönetmeliklere aykırı hiçbir özel ya da tüzel kişilik, kurum veya kuruluşa özel düzenleme yapılmamış, hak tesis edilmemiş ve edilmeyecek” denildi, haberin gerçekleri yansıtmadığı belirtildi.
‘Değişiklik yapılmadı’
Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç da, deniz dolgusunun 1975 yılına ait hava fotoğraflarında da olduğunu açıkladı. Açıklamada, 1984 yılındaki planın, 2010 yılında da korunduğu belirtildi. Eski Türk Ticaret Bankası Dinlenme Tesisi olan yerin, Ilıca Mahallesi, 450 ada, 15 no’lu parsele tesadüf ettiğini belirten Dalgıç, 1984’te İmar Planı’nda, Turistik Tesis Alanı’nda kalan inşaat alanının, 2010’da meclis kararıyla aynı kat oranı, aynı yükseklik olarak korunduğunu, hiçbir değişiklik yapılmadığını vurguladı.
Comments
No comment yet.