9,425.58 TRY BIST 100 BIST 100
5.24 CNY CNY CNY
43.29 EUR EUR EUR
38.07 USD USD USD
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
48.69 TRY Interest Interest
66.44 USD Fossil Oil Fossil Oil
39.72 USD Silver Silver
4.60 USD Copper Copper
98.08 USD Iron Ore Iron Ore
352.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
4,071.20 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Demir Çelik Sektörünün Sorunları Göz Ardı Ediliyor

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği son günlerde demir çelik sektöründe yaşanan gelişmelerle ilgili bir açıklama yayınlandı...

Demir Çelik Sektörünün Sorunları Göz Ardı Ediliyor

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, Dünya çelik üretimindeki artışın hızla devam ettiği, yılın ilk 4 aylık döneminde, dünya ham çelik üretiminin yüzde 5.2 oranında yükseldiği bildirildi.

Açıklamada şu şekilde: “Söz konusu artışta, üretimini yüzde 4.6 oranında yükselten Çin’in, önemli bir rol oynadığı gözleniyor. Diğer büyük çelik üreticisi ülkelerde de, üretimin artış eğiliminde olması, önümüzdeki aylarda, giderek daha fazla ürünün ihraç piyasalarına yönelmek durumunda kalacağı anlamına geliyor.
Dünya çelik piyasalarında, ihracata yönelik çelik üretimindeki artışa paralel olarak, tüm ülkeler, yoğun bir şekilde iç piyasalarını dampingli ve devlet destekli çelik ürünleri ithalatının yaratacağı olumsuz etkilerden korumaya yönelik tedbirler almaya devam ediyor. Dünyanın en korumacı ülkesi olan ABD, Türk çelik üreticileri de dâhil olmak üzere, yüksek oranlarda uyguladığı anti-damping ve telafi edici vergi önlemlerine ilave olarak, bu defa ‘ulusal güvenlik’ gerekçesi ile, Section 232 kapsamında tüm çelik ithalatını engellemeye yönelik çalışmalar yürütüyor.  ABD ve diğer ülkelerde artan korumacılık, açık piyasalar için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

SEKTÖR ELEKTROT KRİZİ NEDENİYLE ZOR DÖNEMDEN GEÇİYOR

Bu arada çelik sektörümüz, dünya piyasalarında ortaya çıkan elektrot krizi nedeniyle, zorlu bir dönemden geçiyor. Çin’in çevre mülahazaları nedeniyle, yıllık 100.000 ton civarında elektrot üretim kapasitesini kapatmış olmasını, dünyanın diğer büyük üreticileri fırsata çevirmiş bulunuyor. Çin’deki kapasite kapanışlarını kullanan büyük elektrot üreticilerinin, fiyatlarını 2 misline varan oranlarda arttırmalarının ve daha önceden yapılmış uzun vadeli anlaşmalarını iptal etme çabası içerisine girmelerinin, sektörün üretimini tehdit eder boyuta ulaştığı gözleniyor. Global piyasalardaki gelişmelerden, sıkıntının orta vadede çözülmesinin de beklenmediği anlaşılıyor.

Dünyada bu gelişmeler yaşanırken, 25 milyon tonluk üretim kapasitesi, 16 milyon tonluk üretimi ve 7 milyon tonluk ihracatı ile, Dünyanın önde gelen inşaat demiri üreticilerinden olan ve ikinci en büyük ihracatçısı konumunda bulunan Türkiye’de, bazı müteahhitler tarafından, önce yurt içi inşaat demiri arzında sıkıntı yaşandığı, daha sonra da fiyatların enflasyondan kopuk bir şekilde yükseldiği yönündeki iddialarını gündeme getirmeleri ve bu mesnetsiz iddialarını, Ekonomi Bakanlığı’nın gündemine aldırmaları, rahatsızlığa yol açtı.

Bazı inşaat müteahhitlerinin mesnetsiz iddialarının hedefi hâline gelen çelik sektörü, hiçbir dayanağı olmayan bu iddiaların, kamu tarafından sahiplenilmesini yadırgadı. Siparişler makul teslimat süreleri ile verildiğinde, inşaat demiri üreticileri, inşaat firmalarının tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumda bulunmasına rağmen, referandum öncesinde siparişlerini bekleten müteahhitlerin, Mayıs ayında anlaşmışcasına, eş zamanlı ciddi sipariş artışları ile piyasaya girmeleri ve siparişlerinin derhâl teslim edilmesini talep etmeleri, objektif iyi niyetle bağdaştırılamadı. Çelik üreticileri, inşaat sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek üretim kapasitesine sahip oldukları hâlde, bazı  inşaat müteahhitleri, bilinçli bir şekilde son derece kısa teslimat süreleri ile veya ileri tarihli siparişlerini öne çekme isteğiyle, ürün talep ederek, sorunun devam ettiğini ileri sürdü ve kamuoyunu yanılttı.

Çelik üreticisi kuruluşlar, piyasada oluşturulmaya çalışılan yanıltıcı algıyı kırmak için, ilave maliyetlere katlanmak pahasına, ihraç sevkiyatlarını maksimum ölçüde erteleme ve yurt içi piyasanın ihtiyacını karşılama gayreti içerisine girdi. Ancak çelik üreticilerinin ihraç bağlantılarını bir kenara bırakıp, iç piyasaya dönmesi sonrasında, bu defa da inşaat sektörünün iddia edilen canlı talebi durdu.

Bazı müteahhit derneklerinin ve inşaat firmalarının, kendi öngörü eksikliklerinden veya risk almamalarından kaynaklanan bu durumu, inşaat demiri üreticilerine mal etmeye çalışmaları üzerine oluşturulan bu yanlış algıyı kırmak için, yoğun fedakârlıklar gösterilmesi sonrasında, müteahhitlerin bu defa inşaat demirinde KDV’nin kaldırılması, imar ile ilgili düzenlemeler yapılması gibi, farklı konulardaki beklentilerini gündeme getirmeleri, esas amacın, çelik sektörü üzerinden sorunlarını çözmek olduğunu ortaya koydu.

Aslında bu durum, ilk defa yaşanmıyor. Geride bıraktığımız yıllarda da, inşaat demiri fiyatlarındaki dalgalanmalar, yurt içi enflasyon oranları ile karşılaştırılarak açıklanmaya çalışıldı. Ankara Ticaret Odası Başkanı’nın bu çerçevede yaptığı açıklamalar, bilgi eksikliğine verilse de, geçmiş yıllarda defalarca konuyu bu şekilde gündeme getiren, kendilerine çelik sektöründe fiyatların oluşma tarzı ve dünya çelik sektöründeki dinamikler hakkında bilgi verilen İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu’nun (İMKON) döviz kurlarındaki dalgalanmaları ve inşaat demirinin, uluslararası piyasalardaki fiyat artışlarını göz ardı eden açıklamaları, iyi niyetle bağdaştırılamıyor. Kendilerini paydaş olarak gören bir sektör hakkında, böylesine mesnetsiz suçlamalarda bulunmaları yadırganıyor. Sektörün tüm dinamiklerini yakından takip eden Ekonomi Bakanlığımızın, hiç şüphesiz gümrük vergilerini düzenlenme yetkisi bulunuyor. Ancak Bakanlığımızın, bunu dünya çelik sektöründeki gelişmeleri göz ardı ederek ve inşaat sektörünün iddialarının bir gereğiymiş gibi yapıyor olması, çelik sektörümüzü ciddi ölçüde rencide etmiş bulunuyor.

Hiç şüphesiz, iyi niyetle bağdaştırılamayan bu açıklamalar, tüm müteahhitleri kapsamıyor. Bu vesile ile, Türkiye’nin en büyük müteahhitlerini bünyesinde barındıran Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Sayın Mithat Yenigün ile İstanbul İnşaatçılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nazmi Durbakayım’a ve diğer çok sayıda müteahhide, durumu objektif olarak kavrayan sağduyulu açıklamalarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Bugün geldiğimiz noktada, vergi indirimine gidilecek ise, söz konusu indirimin olumsuz etkilerini asgariye indirecek gözetim mekanizmalarının kurulmasına ve deprem kuşağında bulunan Ülkemize, kalitesiz ürün ithalatını engelleyecek tedbirlerin, acilen uygulamaya aktarılmasına ihtiyaç duyuyoruz.”
 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Turkish company Shahi Steel opened its new production facility in Bosnia and Herzegovina

Wednesday, April 16, 2025

Ferrexpo's record post-war production

Friday, April 18, 2025

Italy's steel production increased by 6% in March

Thursday, April 17, 2025

Global carbon storage capacity increased by 27 % in 5 years

Thursday, April 17, 2025

Rio Tinto's first quarter results hit by a storm

Thursday, April 17, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now