9,317.24 TRY BIST 100 BIST 100
38.07 USD USD USD
5.24 CNY CNY CNY
43.29 EUR EUR EUR
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
46.35 TRY Interest Interest
67.02 USD Fossil Oil Fossil Oil
40.44 USD Silver Silver
4.76 USD Copper Copper
98.08 USD Iron Ore Iron Ore
352.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
4,152.75 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Deloitte "Tüketici Ürünlerinin Küresel Güçleri" Raporu

Deloitte’un raporuna göre, tüketici ürünleri sektörü, 2013 mali yılında 3,1 trilyon dolarlık toplam net satış elde etti. Türkiye’den 3 şirket net satışlarda dünyanın ilk 250 firması arasına girdi.

Deloitte "Tüketici Ürünlerinin Küresel Güçleri" Raporu

Deloitte'dan yapılan açıklamaya göre, denetim, vergi, yönetim danışmanlığı, kurumsal risk ve kurumsal finansman hizmetlerinde dünyanın en büyük profesyonel hizmet firmalarından Deloitte, “Tüketici Ürünlerinin Küresel Güçleri 2015” raporunu yayımladı.

Rapor, ülke ve bölge bazında piyasa analizleri, birleşme ve satın alma aktiviteleri ile tüketici ürünleri şirketlerini etkileme potansiyeli bulunan temel trendleri konu alıyor.

2013 yılında ortalama firma büyüklüğü 12,3 milyar dolar olarak gerçekleşirken, en çok satış yapan 250 şirket 3,1 trilyon dolar düzeyinde toplam satış rakamı ve yüzde 9,6 net kar marjı ile dikkati çekiyor.

Konsolide halka açık verilerden yola çıkılarak hazırlanan raporda, 2013 yılı net satış rakamlarına göre dünyanın en büyük 250 tüketici ürünleri firması arasına 3 Türk firması girdi. Türk markaları Arçelik, Anadolu Efes ve Vestel dünya devleri arasında yerini aldı. Anadolu Efes aynı zamanda 2008-2013 arasında en hızlı büyüyen tüketici ürünleri firmaları arasında 18. sırada yerini alırken Arçelik ev gereçleri ve mobilya kategorisinde 7. sıraya yerleşti.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Deloitte Türkiye Tüketim Endüstrisi Lideri Özgür Yalta, arzın talebi şekillendirdiği bir dünyadan, tüketicinin kontrolde olduğu ve talebin arzı şekillendirdiği bir dünyaya dönüşümün gerçekleşmekte olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Aralarında Arçelik, Anadolu Efes ve Vestel’in de bulunduğu başarılı 250 şirketi incelediğimizde pazarlama dünyasında yeni bir yaklaşımın öne çıktığını gözlemliyoruz. Günümüzde tüketiciler hem son kullanıcı hem de yaratıcı konumundalar. Diğer bir deyişle bir ürün ya da hizmetin fikir, tasarım ve üretim süreçlerine de katkıda bulunuyorlar. Tüketicilerin bu rolünü benimseyerek stratejilerini oluşturan markalar ise rekabette öne çıkıyor. Pazarda hakim olmaya başlayan ve tüketici gruplarının iç görüsünden yola çıkarak kişiselleştirilmiş çözümler sunmaya yarayan bu trendi, ‘kalabalığın kişiselleşmesi’ (‘billion-to-one’ ya da ‘B2ONE’) olarak tanımlıyoruz.”

Firmaların başarılı olabilmesi için yapmaları gerekenlere değinen Yalta, firmaların tüketiciye dokunulan tüm noktalarda doğru tüketici deneyimini yaratmalarının, büyümeyi ve inovasyonu tetikleyecek şekilde tüketici ile etkileşim içinde olmalarının büyük önem taşıdığını ifade ederek, "Bunun için sadece ‘ürün satışına’ odaklanmak yeterli olmuyor. Firmaların çalışanlarını yetkilendirerek tüketicilerini bilgilendirmeleri, yönlendirmeleri ve eğitmeleri, teknoloji ve analitik yetkinliklere yatırım yaparak istenilen deneyimin sunulabilmesi için tüm kanallarını entegre bir şekilde yönetmeleri gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Yalta, firmaların daha etkin ve hızlı geri bildirim mekanizmaları kurarak, tüketicilerden hem bireysel hem de toplu şekilde aldıkları görüşleri değer zincirlerine entegre etmelerinin diğer bir konu olduğunu aktararak, "Tüketiciler her ne kadar ürünlerin/hizmetlerin kendilerine özelleştirilmesinden hoşlansalar da birçoğu bilgilerinin güvenliği konusunda endişe duyuyor. Tüketicilerin yüzde 80’i, kişisel bilgilerini koruyacaklarını düşündükleri firmalardan satın alma eğilimi gösteriyor. Dolayısıyla tüketicilerin güvenlik ihtiyacına cevap verilmesi, bilgi paylaşımının isteğe bağlı olması, bilgi güvenliği ve mahremiyetin, firmalar tarafından önceliklendirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

İlk 10 şirketin dördü teknoloji şirketi

Listede ilk 10 içerisinde 4 teknoloji şirketi yer alıyor. Samsung, tüketici ürünleri şirketleri arasındaki liderliğini 7. yılında da pekiştirirken, ikinci sırada ise Apple bulunuyor.

Sony ve LG ilk 10’daki diğer iki teknoloji şirketi oldu. İsviçreli Nestle 99,4 milyar dolarlık satış geliriyle Samsung ve Apple’ın ardından üçüncü sırada yer alıyor.

Aynı klasmanda yer alan Pepsi 66,4 milyar dolarlık satış geliriyle altıncı, Coca-Cola ise 46,8 milyar dolarlık satış geliri ile dokuzuncu sırada yer aldı. İlk 10’a giren tamamen yeni bir şirket ise satış gelirini yüzde 22,7 oranında artıran ve 43,3 milyar dolarlık satış geliri elde eden Brezilya menşeli JBS oldu.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

China warns of retaliation: “We will retaliate against countries that harm our interests”

Monday, April 21, 2025

EU resumes free trade negotiations with Gulf states

Monday, April 21, 2025

Green hydrogen could play a role in closing Türkiye's current account deficit

Monday, April 21, 2025

Tariff exemption from Trump for technology products

Sunday, April 13, 2025

US and Iran nuclear talks described as constructive

Sunday, April 13, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now