9,975.61 TRY BIST 100 BIST 100
34.01 USD USD USD
37.97 EUR EUR EUR
4.85 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42.09 TRY Interest Interest
74.61 USD Fossil Oil Fossil Oil
31.05 USD Silver Silver
4.37 USD Copper Copper
92.73 USD Iron Ore Iron Ore
365.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,840.89 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Dekarbonizasyon Çelik ve Çimento İçin Ne İfade Ediyor?

“Dekarbonizasyon” nedir? Sera gazı emisyonlarını olabildiğince sıfıra indirgemek için iklim değişikliği konusundaki çalışmalarda endüstriden endüstriye, süreçten sürece bir yaklaşım. Bazı zorluklar aşinadır: santralleri yenilenebilir kaynaklara dönüştürmek ve yolları elektrikli araçlar ile doldurmak gibi.

Dekarbonizasyon Çelik ve Çimento İçin Ne İfade Ediyor?

Emisyonların % 25'ini tarım, % 14'ünü de çimento ve çelik oluşturuyor.

Çimento

• Kaynaklar: Çimento'nun klinker adı verilen ana bileşenini üretmek, kalkerde taşta tutulan karbonun oksijen ile birleştiği ve CO2 olarak salındığı fırında kalker ısıtmayı içerir. Isı fosil yakıtlardan geliyorsa daha fazla karbon salınır.

• Çözümler: Bazı şirketler, kullanılan klinker miktarını azaltmak için çalışıyor, diğerleri ise kömür yakıcı fırınların bacalarında bırakılan kalıntı olan uçucu kül gibi ikameleri test ediyor.

• Engeller: Düzenleyiciler dünya binalarının çoğunu bir arada tutan bir maddeye alternatif ararken çok dikkatlidirler. Çünkü bazı seçenekler normal çimentodan üç kat daha pahalı olabilir.

• Uzun vadeli beklentiler: Çimento üretiminin, yüzyılın ortasına kadar çeyreklik bir artış göstermesi bekleniyor. Serbest bırakılan karbon miktarının azaltılması, enerji verimliliğinin artırılmasına ve daha temiz yakıtlara geçilmesine bağlı. Ancak bu adımlar yalnızca bir sorun yaratacaktır: Uluslararası Enerji Ajansı, karbonu kaldırılmış bir çimento endüstrisinin çoğunlukla şu anda kitlesel kullanım için çok pahalı olan karbon tutma teknolojilerine güveneceğini söylüyor.

• Parlak nokta: Brezilya’nın çimentosu, klinkerin yerini alabilecek volkanik bir malzeme olan pozzolanın varlığı sayesinde dünyanın en temizleri arasındadır.

Çelik

• Kaynaklar: Demir cevheri, geleneksel yüksek fırınlarda, rafine bir kömür şekli olan kokla birlikte ısıtılarak arıtılır. Kok, demir cevherinden oksijeni emen, pik demir ve karbondioksit oluşturan karbon monoksit salmaktadır.

• Çözümler: Avrupalı çelik üreticileri, bağlayıcı madde olarak hidrojene geçişi test ediyor. Yenilenebilir enerji ile üretilen hidrojen, fırınları ateşlemek için de kullanılabilir. Geri dönüşümlü çelik kullanımının arttırılması, daha az enerji harcadığından, emisyonları azaltmada kritik olarak görülmektedir.

• Engeller: Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal'in baş teknoloji sorumlusu, hidrojene geçmenin çelik maliyetini iki katına çıkarabileceğini tahmin ediyor. Değişim için gereken ön yatırım büyük miktarlarda devlet yardımı gerektirebilir.

• Uzun vadeli beklentiler: Küresel çelik talebinin, şehirler büyüdükçe 2019 ile 2050 arasında% 50 artması bekleniyor. IEA, çeliğin karbon yoğunluğunun - belirli bir miktar üretmek için gereken enerjinin - 2030 yılına kadar her yıl % 1.9 düşmesi gerektiğini söylüyor. 2010 ve 2016 arasında ortalama düşüş % 1.4 idi.

• Parlak nokta: Alman çelik üreticisi Thyssenkrupp AG tarafından Carbon2Chem adında bir pilot proje, çelik üretimi sürecinde salınan karbondioksit ve diğer gazları hammadde olarak kimyasal madde üretmek için kullanır ve toplam emisyonları azaltır.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In
SteelRadar Insight - Sayı 1 (Haziran 2024)

Most read news

The green steel market is experiencing a challenging transformation towards carbon neutrality

Thursday, September 19, 2024

China's August rebar production decreased by 32.3%

Friday, September 20, 2024

Malaysia’s billet, bloom and slab exports to Türkiye are increasing

Friday, September 20, 2024

Ministry of Trade issued inward processing permits to 653 companies in July

Sunday, September 22, 2024

Construction Materials Industry Composite Index declined

Sunday, September 22, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now