Doğrudan yatırımcı ve üretici kimliği ile Türkiye’de 5 yıldır faaliyet gösteren Japon iklimlendirme devi Daikin, Türkiye’deki Ar-Ge çalışmalarına hız verdi. Mevcut ürünlerde teknoloji ve kaliteyi yükseltirken maliyet düşürücü güncellemeler yapan Daikin Ar-Ge ekibi, yeni ürün geliştirme çalışmaları da yürütüyor.
Japonya’daki Ar-Ge merkezi ile koordinasyon içinde çalışan Daikin Türkiye Ar-Ge Birimi hakkında bilgi veren Daikin Ar-Ge ve Kalite Departman Müdürü Serhan Kılıç, “Grup felsefesinde müşterisinin henüz aklına gelmeyen ihtiyaçlara çözüm üretmeyi benimsemiş bir şirket olarak Daikin, teknoloji, Ar-Ge ve inovasyon konularına da büyük önem veriyor. Daikin’in Ar-Ge ekibinde Japonya’da yaklaşık 1.000, dünya genelinde ise toplam 2.000’e yakın kişi çalışıyor. Yayınladığımız yıllık patent adedi ise ortalama 1.300 civarında.
Daikin iklimlendirme sektöründeki liderliğini de bu özelliğine borçlu. VRV sistemler gibi bugün tüm dünyada yaygın hala gelmiş ürünlerin keşfi ve geliştirilmesi, dünya çapında ülkelerin tercihi haline gelen çevreci soğutucu akışkanların geliştirilmesi, Ururu Sarara gibi sınıfının en teknolojik kliması olan cihazların üretilmesi, evsel ürünler ve malzeme teknolojisine bağlı daha birçok inovasyonlara imza atmış olmamızın nedeni de güçlü bir Ar-Ge ekibinin olması. Daikin Türkiye olarak biz de bu çalışmaları eş zamanlı olarak ülkemize getiriyor hem de yeni yeni projelere eşlik ediyoruz. Daikin Türkiye Ar-Ge birimi, Daikin Europe bünyesindeki EMEA Design Group’un bir üyesi olarak çalışmalar yaparken, Japonya’daki merkez Ar-Ge birimi ile birlikte de ortak projeler yürütüyor. Bunun sonucunda mevcut ürünlerimizde teknoloji ve kaliteyi yükselterek maliyet düşürücü güncellemeler yaparken, yeni ürün geliştirme çalışmaları da yapıyoruz.”
Daikin Türkiye Ar-Ge Departmanı’nın, 15 Temmuz 2016 tarihi itibariyle 5746 sayılı Kanun kapsamında sağlanan teşvik ve muafiyetlerden yararlanma hakkını 263’üncü Ar-Ge Merkezi olarak elde ettiğine dikkat çeken Kılıç, “Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı - Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından atanmış olan Değerlendirme ve Denetim Komisyonunca yapılan muhtelif inceleme ve sorgulamalar neticesinde elde edilen bu sonuç, bize birçok avantaj sağlayacak olmasının yanı sıra, altından kalkacağımızdan şüphemiz olmayan ve bizi inovasyon ve gelişim yönünde kamçılayacak ilave iş ve sorumluluklar da getirmektedir. Çok yeni bir gelişme olarak sizlerle paylaştığımız bu haber, bizim için bir sonuçtan ziyade bir başlangıcı simgeliyor” diye konuştu.
AR-GE ÇALIŞMALARI ÜRETİME OLUMLU YANSIDI
Yürütülen tüm bu çalışmaların bir sonucu olarak Daikin Türkiye’nin yıllık split klima üretiminin son 3 yılda 20 bin adetten 300 bin adete çıktığını açıklayan Kılıç, Daikin Türkiye Ar-Ge Departmanı’nın bugüne kadar tamamladığı ve halen üzerinde çalıştığı projeler hakkında ise şu bilgiler verdi:
• İkincil projeleri saymazsak bugüne kadar Digifel, Ecofel ve Integrity serisi konvansiyonel kombiler, Digifel yoğuşmalı kombi ve tank ısıtıcı modeli, Integrity yoğuşmalı kombi, FWE ve FWA serisi kanallı fancoiller, klima santralı ekonomik serisinin ve tüm tipler için yazılım geliştirmesinin tamamlanması ve alüminyum döküm yoğuşmalı kombi eşanjörü projelerini hayata geçirdik. Tüm bu projelerimiz hâlihazırda seri üretim kapsamında.
• Bunlara ilaveten GSI split klimanın 3 farklı versiyonunun ve VAM FA havalandırma cihazlarının Daikin bünyesindeki diğer ülkelerden Hendek’teki üretim tesislerimize transferleri gibi ülkemize ciddi ilave üretim katkısı sağlayan projeleri de tamamlamış bulunmaktayız.
• Halen NDJ diye adlandırdığımız Daikin markalı komple yeni bir kombi serisi üzerinde çalışıyoruz. Tamamlandığında, şu ana kadar gerçekleştirilen en büyük projemiz bu kombi serisi olacak.
• Ayrıca GSI klimalarda önemli bir maliyet düşürme projesi yürütüyoruz. Bunların yanında farklı kombi, fancoil ve klima santrali projelerimiz de mevcut. Ayrıca ürün bazında çeşitli transfer projeler üzerinde de çalışmaya devam ediyoruz.
TÜRKİYE’NİN REKABET GÜCÜNE KATKI SAĞLAYACAK
İklimlendirme sektörünün artan tüketici bilincinin de etkisiyle bundan sonraki gelişimini teknoloji, Ar-Ge ve inavosyon üzerinden sürdüreceğini vurgulayan Kılıç, sözlerine şöyle devam etti: “Daikin olarak iklimlendirme sektöründeki öncü rolümüzü gaz yakan ısıtma sistemlerinde Daikin’in global Ar-Ge üssü olarak Türkiye’de sürdürmeye devam edeceğiz. Daikin Türkiye olarak hem sektörümüzün hem de ülkemizin gelişimi için Ar-Ge konusundaki faaliyetlerimizi artırarak devam ettireceğiz. İnanıyoruz ki bu çalışmalar ülkemizin rekabet gücüne de olumlu yansıyacak. Örneğin NDJ kombi serisi ile sadece iç pazardan değil Avrupa kombi pazarından ciddi bir pay almayı hedefliyoruz. Ar-Ge çalışmaları ile üretimi desteklenen bir iklimlendirme sektörü, Türkiye’nin ihracatına önemli katkılar yapacaktır. Ar-Ge çalışmalarının sonucunda kazanan sektörümüz ve ülkemiz olacaktır.”
Comments
No comment yet.