30 yıla yaklaşan tecrübesi ve 20.000’den fazla referansıyla ısıtma sektörünün aranan markası konumunda olan Çukurova Isı, endüstriyel tesisler için enerji verimliliğini maksimize edecek radyant ısıtma sistemleri ile hem ilk yatırımda hem de işletmede kazandırıyor.
Endüstriyel tesislerde kullanılan radyant ısıtma sistemlerinin, klasik ısıtma sistemlerinde olduğu gibi boru, kanal vb. transfer elemanlarına ihtiyaç duymadığını ve bu nedenle ilk yatırım maliyetinin, klasik sistemlere göre ortalama %25 - %30 daha düşük olduğunu belirten Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, radyant ısıtma sistemlerinin işletme giderlerinde de büyük avantajlar sağladığını belirtti.
Ünlü, “Radyant ısıtma sistemleri ile transfer elemanlarından kaynaklı ısı kaybı yaşanmaz. Ayrıca radyant ısıtıcı, mekan içerisinde belirlenen bölgeleri ısıtır. Ortamdaki havayı ısıtmayı hedeflemediği için uygulama yapılacak binanın yüksekliği, izolasyon durumu vb. etkenlere göre değişmekle birlikte işletme giderleri de klasik sistemlerden %30 - %65 daha düşüktür ve sistem düşük işletme giderleri sayesinde 1 - 3 yıl kadar kısa bir sürede kendini amorti eder.
Raylı sistemler sektöründe faaliyet gösteren ve alanında lider olan bir müşterimizin, buharlı ısıtma sisteminden, radyant ısıtma sistemine döndükten sonra işletmede sağladığı avantajları içeren raporuna göre; Soğuk havalarda buharlı ısıtma sistemi ile ortam sıcaklığı, 10-13 derecelerde çalışırken, radyant ısıtma sistemleri ile ortam sıcaklığı 17 dereceye çıkmıştır. Ayrıca ışınım yoluyla üretim alanındaki malzemelerde ısınmış ve çalışanların üşüyerek üfürücü altında öbeklenmeleri durumu da ortadan kalkmış ve çalışanların performansları da artmıştır. Tesisin bir saatlik doğalgaz sarfiyatı 615 metreküpten, 415 metreküpe düşmüştür. Tesisin bir saatlik doğalgaz tüketimi %32 azalmıştır. Günde 12 saat yerine 7 saatlik çalışmayla gerekli konfor şartlarını sağlayan radyant ısıtma sistemiyle günlük enerji tasarrufu ise %60 seviyelerine ulaşmıştır. Suya ihtiyaç duymayan radyant ısıtma ile işletmenin bir günlük su sarfiyatı 120 ton, elektrik sarfiyatı ise %95 azalmıştır.” dedi.
30 yıla yaklaşan tecrübeleri ve projelendirme konusunda uzman mühendisleri ile yatırımcılara ve işletme sahiplerine, kullanılan teknoloji sayesinde verimleri maksimize edilmiş radyant ısıtma sistemleri sunduklarını belirten Ünlü, endüstriyel tesislere uygulanacak ısıtma sistemlerinde doğru projelendirmenin önemine dikkat çekti: “Endüstriyel tesislerde projelendirme büyük önem arz ediyor. Teklif verdiğimiz birçok projede sadece iletimsel ısı kaybı hesapları ile yapılan projelerle karşılaşıyoruz. Bu şekilde hazırlanan projelerin, işletme sırasında yani uygulama yapıldıktan sonra beklenen sonucu vermediğini görüyoruz. Halbuki endüstriyel tesislerde hava değişimi (açılıp kapanan kapılar, cebri havalandırma vb.) hesaplamalarının da ısı kayıplarına dahil edilmesi gerekiyor.
Bunların yanı sıra uygulama noktasında, gerek iş güvenliği gerekse doğru montaj için tecrübe de önem arz ediyor. 15-20 metre yükseklikte hatta bazen daha yüksek fabrikalarda cihaz montajı yapılıyor. Bu noktada yatırımcıların işin ehli olmayan, tecrübesi olmayan firmalardan destek almamasını tavsiye ediyoruz. Ayrıca yatırımcıların marka tercihi yaparken dikkat etmeleri gereken önemli hususlardan bir diğeri de firmaların “satış sonrası hizmetler” konusunda sundukları hizmet kalitesidir. Biz, Çukurova Isı olarak ürün kalitesinin yanı sıra satış sonrasında da güçlü bir yapı oluşturduk. Türkiye’nin 81 ilinde en geniş satış ve servis ağına sahip firmayız. Projelendirme konusunda da ücretsiz keşif yapıyoruz ve projeyi hızlı bir şekilde hazırlayıp, sunabiliyoruz.”
Radyant ısıtma sistemlerinde bakım ve arıza hallerinde sorunun çözümünün oldukça kolay olduğunu da belirten Ünlü, arıza hallerinde, klasik ısıtma sistemlerdeki gibi sistemin tamamen durmasının söz konusu olmadığını, bir veya birkaç cihaz arızalansa dahi ortamdaki diğer cihazların çalışmasına engel bir durum oluşmayacağı için konfor şartlarının olumsuz etkilenmediğini belirtti.
Klasik ısıtma sistemlerinde, ısıtma esnasında hava hareketine bağlı olarak ortamda toz kalktığını belirten Ünlü, radyant ısıtma sistemlerinde ise ısıtma, ışınlar ile sağlandığı için ısıtma esnasında ortamda toz kalkmadığını ve konfor şartlarının maksimum seviyelerde sağlandığını söyledi.
Comments
No comment yet.