JPMorgan stratejistleri Cuma günü yaptığı açıklamada, risk varlıklarının son haftalarda düştüğü seviyelerin muhtemelen söz konusu varlıkların değerini olması gereken minimum seviyelere çektiğini söyledi.
Banka, küresel koronavirüs enfeksiyon oranlarındaki yavaşlamanın, piyasalardaki durgunluk seviyesi fiyatlandırmasının, taze ABD mali teşvikinde 2 trilyon doların kabul edilmesinin ve varlık tahsisinde geri dönüşün fiyat istikrarına ve toparlanmaya zemin hazırladığını da sözlerine ekledi. Mevcut koşullar, ikinci çeyrekte yükseliş eğiliminden fayda sağlamayı düşünen yatırımcılar için bir satın alma fırsatı JP Morgan’a göre.
John Normand liderliğindeki ekip volatilitenin yakın dönemde ortalamanın üstünde kalacağını ancak “seçici olarak risk eklemeyi haklı gösterecek kadar temel ve teknik olarak piyasaların değiştiğini” yazdı.
Koronavirüs pandemisi Şubat ve Mart aylarında piyasaları sallarken hisse senetleri son 20 günde ayı piyasasına girdi. Federal Rezerv’den yeni varlık alımları ve riskten kaçınma geleneksel cennete büyük fon girişleri getirdiğinden, Hazine getiri eğrisi %1’in altına düştü. Büyük bankalar ABD’nin ya şu anda durgunluk içinde olmasını ya da yılın ikinci yarısına kadar en az bir kez durgunluğa girmesini bekliyor.
JPMorgan’a göre, yüksek risklere rağmen, yatırımcıların fiyat artışlarına en iyi şekilde hazırlanmak için aşırı düşen pazarlara tekrar girmeye başlaması gerek. Geçmiş durgunluklar, gerileme sona ermeden önce değerlemelerin dip yaptığını göstermekte. Firmaya göre, merkez bankalarının doğrudan Hazine veya şirket kredisi gibi varlık satın aldığı piyasalara özellikle cazip.
JPMorgan’ın çağrısında ortaya çıkan en büyük risk, Avrupa ve ABD’ye yayılmış koronavirüs. Bankaya göre, piyasa likiditesini artırmak ve rekor miktarda mali rahatlama sağlamak için ülkeler hızlı davrandı, ancak büyük ekonomilerdeki uzun süreli koronavirüs nedenli kapanma fiyatları aylarca kendi diplerine yakın bırakabilir.
Stratejistler, “Eksik kriter, ABD’de yaklaşık %25 ve Avrupa’da %17’ye yavaşlayan COVID günlük enfeksiyon oranlarında ikna edici bir yavaşlama. Ancak oranlar, sosyal uzaklığın ve kilitlenmenin Mayıs ayında tamamen kaldırılabileceğini böylece ekonomik aktivitenin yaz başında normalleşmeye başlayabileceğini söyleyemeyecek kadar yüksek olmaya devam ediyor” diyorlar.
Ekip, yatırımcıların riskler geçene kadar petrol yatırımlarına ve gelişmekte olan piyasaların para birimlerine karşı dikkatli olmaları gerektiğini de sözlerine ekledi. Rusya ve Suudi Arabistan arasındaki petrol piyasası mücadelesi, emtiayı Pazartesi günü 17 yılın en düşük seviyesine itti ve banka, toparlanma başlamadan önce petrol fiyatlarının yarı yarıya ineceğini öngörüyor.
JPMorgan, borç baskılarıyla uğraşan gelişmekte olan ülkelerin de geçen haftaki geniş ralli ile birlikte “sönük” bir sıçramadan sonra daha yavaş bir toparlanma göreceğini söyledi.
Comments
No comment yet.