Suudi Arabistan'da 10 kişinin daha ağır akut solunum yolu yetersizliği sendromu (SARS) hastalığının türevi olan corona virüsü MERS-CoV hastalığına yakalandığı, bunlardan 2’sinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 4'ü Riyad’da, 2'si Cidde’de, 2'si Medine-i Münevvere'de, 1’i Mekke’de, 1’i Taif’te 10 kişide daha corona virüsüne rastlandığı belirtildi.
Açıklamada, daha önce virüse yakalanan 2 kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.
Mayıs ayı içinde 60 kişinin virüse yakalandığı, söz konusu kişilerden 6’sının hayatını kaybettiği bildirilen açıklamada, 2012 yılından bu yana ülke genelinde söz konusu virüsün bulaştığı kişi sayısının 431’e, ölenlerin sayısının ise 117'ye yükseldiği kaydedildi.
Sağlık Bakanı Adil Fakih, develerle doğrudan temas edilmemesi uyarısında bulunarak, "çiğ deve eti" kullanırken önlem alınmasını ve kaynatılmamış deve sütünün içilmemesini istemişti.
Amerikalı bilim insanlarının, develerden bulaştığı tahmin edilen virüse karşı etkili antikorlar bulduğu açıklanmıştı.
SARS'ın değişik türü olan corona virüsü, ilk olarak Eylül 2012’de tespit edildi. Suudi Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu ülkelerinin korkusu haline gelen corona virüsü, akciğerleri ve böbrekleri tahrip ediyor. Bağışıklık sistemini çökerten virüsün uzun süreli yakın temasla bulaştığı belirtiliyor. Kaynağı hakkında yeterli bilgi olmayan virüse karşı henüz koruyucu aşı veya antibiyotik ilaç tedavisi bulunmuyor.
MERS-CoV tespit edilen Türk vatandaşı taburcu oldu
Bu arada Sağlık Bakanlığı, umre için gittiği Suudi Arabistan'da rahatsızlanan ve yeni bir Coronavirüs'ün neden olduğu ağır solunum yolu hastalığı MERS-CoV tanısı konulan Türk vatandaşının taburcu edildiğini ve şuan sağlık durumunun iyi olduğunu bildirdi.
AA muhabirinin Sağlık Bakanlığından edindiği bilgiye göre, bugün itibarıyla Türkiye'de tespit edilmiş bir MERS-CoV vakası bulunmuyor.
Bakanlık, Mekke'de 65 yaşındaki Türk vatandaşının rahatsızlığının kaynağının "MERS-CoV" olduğunu doğruladı ve hastanın 1 Mayıs 2014'te taburcu olduğunu açıkladı. Hastanın genel sağlık durumunun iyi olduğu ve hala Suudi Arabistan'da bulunduğu bildirildi.
Tedbirler alındı
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, MERS-CoV konusunda son gelişmeleri değerlendirmiş ve şu kararları almıştı:
"- Suudi Arabistan başta olmak üzere hastalığın görüldüğü Körfez ülkelerine gidecek vatandaşlara, din görevlilerine ve sağlık personeline yönelik MERS-CoV hakkında bilgilendirme çalışmaları yapılması,
- Hac vazifesi için Suudi Arabistan'da bulunan ve Suud hastanelerinde tedavi gören Türk hastalara ait bilgilerin ivedilikle Sağlık Bakanlığına gönderilmesi,
- Suudi Arabistan’daki vaka sayılarının artmasına bağlı olası salgın durumu göz önünde bulundurularak Diyanet İşleri Başkanlığının umre ve hac dönemlerinde görevlendirdiği sağlık personeli sayısının ve niteliğinin artırılması,
- Körfez ülkelerine gidecek vatandaşların, hayvanlarla temas etmemesi, çiğ süt ve hayvansal ürünler tüketmemesi, çiğ tüketilecek sebze ve meyvelerin iyice yıkanarak yenilmesi, el ve kişisel hijyen kurallarına dikkat etmesi ve kalabalık alanlarda maske kullanması hususunda bilgilendirilmesi,
- MERS-CoV kesin tanısı konan vakalarla aynı uçakta seyahat etmiş olan yolculardan iki ön, iki arka, iki yan koltuktaki tahmini temaslı yolcuların bilgilerine ulaşılması ve bu kişilerin temastan iki hafta sonrasına kadar takip edilmesi."
Comments
No comment yet.