Çin, artan demir cevheri fiyatlarının ortasında hurda çeliğin geri dönüşümünü artırdı.
National Public Service Platform for Standards Information'ın web sitesine göre, yakın zamanda piyasaya sürülen geri dönüştürülmüş hurda çelik için ulusal standart 1 Ocak'ta resmi olarak uygulanacak.
Geri dönüştürülmüş çelik hammaddeleri, demir cevherinin yerini alabilecek tek ferrit kaynağı olarak kabul ediliyor.
"Geri dönüştürülmüş demir ve çelik hammaddelerinin ithalatının teşvik edilmesi, kaynak kıtlığının azaltılmasında rol oynayabilir ve ithal demir cevheri fiyatının keskin bir şekilde artmasını önleyebilirken, aynı zamanda üretim maliyetini ve yerli çelik işletmelerinin sermaye baskısını hafifletebilir."
Avustralya'nın başlıca ihracat ürünü olan demir cevheri fiyatları, COVID-19 salgını sırasında bu yıl yükseldi ve son iki ayda yaklaşık % 30 arttı. Avustralya'nın demir cevheri ihracatının yaklaşık yüzde 80'i 2019'da Çin'e gönderildi ve bu, Çin'in demir cevheri ithalatının yaklaşık yüzde 60'ını oluşturdu.
Çin Demir ve Çelik Endüstrisi Birliği başkan yardımcısı Luo Tiejun, Avustralya cevherinde son zamanlarda görülen keskin fiyat artışlarının, tüccarların anormal teklifleri nedeniyle arz ve talep temellerinden saptığını söyledi.
Resmi verilere göre 2019 yılında Çin'in çelik üretimi 996 milyon tondu ve hammadde olarak yaklaşık 240 milyon ton hurda çelik kullanıldı. Geri dönüştürülmüş çelik, çelik üretiminde, özellikle kısa süreçli üretimde giderek daha önemli bir rol oynadı.
Gelişmiş ülkelerdeki çelik üretiminde geri dönüştürülmüş hurda çeliğin fayda oranıyla karşılaştırıldığında, hurda çelik kaynaklarının yetersizliği nedeniyle Çin'in yetişmesi için hala büyük bir boşluk var.
Uluslararası Geri Dönüşüm Bürosu'ndan (BIR) alınan veriler, 2017 yılında Çin hariç diğer ülkelerdeki ortalama geri dönüştürülmüş çelik hammadde oranının yüzde 50'yi aştığını, ABD'deki oranın yüzde 72,1, AB yüzde 55,5 ve Japonya yüzde 34,2'ye ulaştığını gösterdi.
Lange Steel'in araştırma direktörü Wang Guoqing, Pazartesi günü Global Times'a verdiği demeçte, Çin'de hurda çelik kullanımının büyük olasılıkla büyük demir cevheri alıcısı için pazarlık alanını artıracağını, çünkü Çin fabrikalarına daha fazla hammadde bulunacağını söyledi.
Wang, "Daha yüksek kaliteli, çevre dostu geri dönüştürülmüş çelik ithalatı teşvik edilmelidir" dedi.
Çin, 2019 yılında yalnızca 184.000 ton geri dönüştürülmüş çelik ithal etti ve bu, dünya çapında mevcut 103 milyon tondan çok uzaktır.
Küresel hurda çelik ihracatçısı ülkeler ABD, Almanya, İngiltere, Japonya ve sanayileşme ve kentleşmeyi tamamlamış diğer ülkelerde yoğunlaşmıştır. Çin ağırlıklı olarak Japonya, ABD ve diğer ülkelerden ithal edilmektedir.
Wang, yenilenebilir bir kaynak olarak hurda çelik kullanımının karbondioksit emisyonlarını önemli ölçüde azaltabileceğini ve bu da ülkenin 2060 yılına kadar karbon nötrlüğünü gerçekleştirme taahhüdünün desteklenmesine yardımcı olacağını belirtti.
Global Times
Comments
No comment yet.