İzmir’in Çeşme ve Urla ilçelerindeki Alaçatı ve Zeytinelli mahallerinde bulunan “Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” kapsamındaki taşınmazların acele kamulaştırılmasına yönelik Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Geçtiğimiz Eylül ayında Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Alaçatı Turizm Merkezi’nin sınırları yeniden belirlenirken, Çeşme’de Ildır Mahallesi’nin olduğu bölge ve Germiyan Yalısı’ndan Mersin Körfezi’ne kadar olan geniş bir alanda kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgesi (KTKGB) olarak ilan edildi.
İzmir Alaçatı Turizm Merkezi’nin de sınırları değiştirilerek bölge, ‘İzmir Çeşme, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’ statüsüne alındı.
“Çeşme Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” kapsamındaki taşınmazların, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanununun 8. Maddesi uyarınca turizm yatırımlarına tahsisi amacıyla, tapuda Hazine adına tescil edilmek üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından acele kamulaştırılmasına karar verildi.
“TÜRKİYE’NİN TURİZM GELECEĞİ İZMİR’DEN GEÇECEK”
Bu konuda görüşüne başvurduğumuz Ege Turistik İşletmeler ve Otelciler Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, son derecede yerinde bir karar olduğunu ve “Türkiye’nin turizm geleceği İzmir’den geçecek” dedi.
İşler, “Bu haber İzmir adına çok önemli. Tahsisli alanlar İzmir’de yeterli değildi. Türkiye’nin 2023 turizm vizyonunda 75 milyon turist hedefleniyor. Antalya doyum noktasına geldi. Bu noktada İzmir’in altyapısı müsait. Turizm destinasyonlarını geliştirmek adına atılan bu adım çok yerinde.
Tahsise açılacak olan arazilerde yapılacak projelerle ilgili bilgi veren İşler konuşmasını şöyle tamamladı: “Ege’nin dokusuna uygun, çevreyle barışık projeler olacak. Bir sürü otel olmayacak, ağaç boyunu geçmeyen oteller olacak. Agro turizm, golf alanları, futbol ve eğlence merkezlerinin ayrı ayrı kümelendiği alanlar düşünülüyor. Ayrıca değişik koylarda farklı mimarilerde yeni alanlara ihtiyaç var. İzmir’e kişi başı bin 500 dolar 6 milyon kadar turist gelmesini hedefliyoruz ve kişi başı 1500 dolar civarında harcama yapılmasını planlıyoruz. İzmir Türkiye’nin farklı bir turizm modelini yaratsın. Yeni alanlar istiyoruz. İzmir’in turizm sayısının artması hedefleniyor. Yap işlet devret modeliyle veya tahsil modeliyle yeni turizm alanları oluşturulacak.”
Haber: Nihal ÖZKEN
Comments
No comment yet.