İç turizmin önemli merkezlerinden Çeşme, tatil sezonuna beklediği gibi başlayamadı. Ülke genelinde etkili olan yağışlar ve çevre ülkelerdeki savaşların tatil rezervasyonlarda gerilemeye neden olduğu iddia edildi.
Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda iç turizmin gözde mekanlarından ilçede yatak kapasitesinin arttığını, turizmcilerin yeni sezonda daha fazla tatilci için hazırlık yaptığını ifade etti.
Mayıs ayında dolulukların geçen yıllara göre yüzde 10-15 daha yüksek gerçekleştiğini ancak ay sonunda ülke genelindeki yağışların rezervasyonları etkilediğini anlatan Demir, haziran ayında da bekledikleri rakamları yakalayamadıklarını bildirdi.
Okulların kapanmasının ardından sadece hafta sonları bir hareketlilik gözlendiğini ancak bunun turizm sektörüne katkısının sınırlı kaldığını anlatan Demir, şöyle konuştu:
"Çevremizde ciddi olaylar var. Komşu ve yakın ülkelerdeki savaşlar turizmi etkiliyor. Ukrayna ve Irak'taki olayların, Türkiye turizmine yüzde 10-15 civarında olumsuz etkisi oldu. Özellikle AB bölgesinden Türkiye'ye gelen rezervasyonlarda yüzde 50 civarında düşüş var. Antalya bölgesinde geçen yıllarda yüzde 80'leri bulan haziran ayı dolulukları bu yıl yüzde 50'nin altına indi.
Antalya bölgesinin dolması demek yerli turistin Ege'yi tercih etmesi demektir. Ancak orada otelciler arasında çok ciddi rekabetler oluşmaya başladı. Fiyatlar acınacak duruma geldi. Özellikle her şey dahil oteller sürekli fiyat düşürmeye başladı. Çeşme bölgesi olarak fiyat düşürmemek için gayret ediyoruz. Avrupa'dan Türkiye'ye rezervasyonlar yüzde 50 civarında düşüşte. Bu güzel bir grafik değil."
Tüm dünyanın terör olaylarına alıştığını, bu tip olayların turizme etkisinin geçmişe göre daha az olduğuna işaret eden Demir, buna rağmen Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi rakip ülkelerin Türkiye'nin çevresindeki istikrarsızlıkları kullandığını savundu.
Ramazan ayına girilmesi nedeniyle gelecek bir aylık süreçte ilçedeki otellerin doluluk oranlarının en fazla yüzde 70'e çıkabileceğini ön gördüklerini de anlatan Demir, ağustos ayında cumhurbaşkanlığı seçiminin olumsuz etkisi olmazsa dolulukların yüzde 100'lere ulaşmasını beklediklerini dile getirdi.
-"Çeşme'nin şehirleşmesini istemiyoruz"
Yakup Demir, Çeşme'nin toplam yatak kapasitesinin 14 bin civarında olduğunu, buna 20 bin yatak ilave edilmesinin tartışıldığını belirtti.
İlçenin bu kadar yatak kapasitesini kaldırabileceği konusunda şüpheler bulunduğunu söyleyen Demir, "20 bin yatak gelirse doluluk artar deniyor ama ilçenin bu kadar yatak kapasitesini kaldırması sıkıntılı. Mevcut durumda dahi hafta sonları trafik sorunuyla boğuşan bir kent görünümündeyiz. Biz Çeşme'nin şehirleşmesini istemiyoruz. Bunun ticari getirileri olacaktır ama turizmi bitirebilecek boyuta da gelebilir" dedi.
Comments
No comment yet.