Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nın (KARDEMİR) kapatılmaması için 8 Kasım 1994'te yapılan eylemlerin önemli olduğunu belirterek, "23 yıl önce Karabük halkı, siyasetçisi, esnafı ve sivil toplum örgütleri, birlikte destan yazdı" dedi.
KARDEMİR'de çalışan işçiler, 8 Kasım 1994'te fabrikalarının kapatılmasına karşı yapılan eylemlerin yıl dönümü dolayısıyla fabrika önünde toplanarak, Yenişehir Atatürk Stadı'na kadar yürüdü.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Çelik-İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Atatürk Anıtı'na çelenk bıraktı.
Değirmenci, törenin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 Kasım 1994 tarihinin Karabük ve KARDEMİR için öneminin büyük olduğunu belirterek, "KARDEMİR'in kapatılmaması için 23 yıl önce Karabük halkı, siyasetçisi, esnafı ve sivil toplum örgütleri, birlikte destan yazdı. Karabük bizim dünyamız, Karabük'teki bütün olayların içinde olacağız. Buranın kapatılmaması için o dönem Hak İş Genel Başkanı, efsane liderimiz Metin Türker öncülüğünde burada destansı bir tarih yazıldı. Bu tarihi yaşatmak, bizden sonraki nesillere aktarmak için bu tür çalışmalarımız devam edecek." diye konuştu.
8 Kasım 1994 eylemleri
Türkiye'deki ekonomik krize yönelik tedbirler kapsamında 1994 yılında hükümet tarafından hazırlanan "5 Nisan İstikrar Programı" gereğince Karabük Demir Çelik Fabrikaları'nın (KARDEMİR) özelleştirilmediği takdirde kapatılması ön görülüyordu.
Kent genelinde 8 Kasım 1994'te çeşitli kesimlerin katılımıyla düzenlenen gösteri ve yürüyüşlerin neticesinde, fabrikanın hisseleri halka satılmış, kurumun özelleştirilmesi veya kapatılmasının önüne geçilmişti.
Comments
No comment yet.