Küresel çelik üretiminin yüzde 85’ini temsil eden Dünya Çelik Birliği Çin’de ve gelişen ülkelerde talebin artmaya devam etmesiyle 2015’teki ciddi düşüşün ardından 2016’da yaşanan iyileşmenin gelecek yıl da devam edeceğini öngörüyor.
Grubun raporuna göre çelik talebi 2016’da yüzde 0,2 yükselerek 1 trilyon 501 milyar tona yükselirken, 2017’de küresel talep yüzde 0,5 daha yükselerek 1 trilyon 510 milyar tona ulaşacak. Rapora göre küresel yatırımlardaki zayıflık çelik talebinde yaşanacak çok daha güçlü bir iyileşmenin önünü tıkamaya devam ediyor.
Gelişen dünyanın çelik talebi 2017’de yüzde 4 artacak
Dünya Çelik Birliği’nin raporunu yorumlayan Dünya Çelik Ekonomiği Komitesi Başkanı T.V. Narendran “Çelik sektöründeki zorluklar devam ediyor. Dünyanın her tarafında jeopolitik sorunlardan kaynaklı belirsizlikler var. Son olarak Brexit referandumu belirsizliği artırdı ve Avrupa Birliği’nde uzun süredir beklenen yatırımların iyileşmesini yavaşlattı” diyor fakat Çin’de beklenenden iyi gelen tahminler ve gelişmekte olan ülkelerde büyümenin devam etmesinin 2016 ve devamında küresel çelik sektöründeki pozitif büyümeyi devam ettireceğini belirtiyor. Rapora göre gelişen ve gelişmekte olan ülkelerin (Çin hariç) çelik talebi 2017’de yüzde 4’lük bir büyüme gösterecek. Büyümenin en önemli kaynağı ise dirençli bir şekilde büyüyen Asya ekonomileri ve emtia fiyatlarındaki dengelenme süreci.
Çin’in talebindeki düşüş teşviklerle yavaşlayacak
Yükselişin önünde bazı aşağı yönlü riskler de olabileceğini vurgulayan rapor Çin’deki özel sektör borçlarının ve konut sektörünün en önemli iki risk olduğunu, Brexit belirsizliği ve diğer bölgelerdeki bazı istikrarsızlıkların da iyileşmeyi durdurabileceğini aktarıyor. Rapora göre dünyanın en büyük çelik üreticisi ve tüketicisi Çin’de altyapı, konut inşaatları ve otomotiv üretimi için devletten yapılan teşviklerle çelik talebindeki azalma 2016 Nisan öngörülerindeki kadar ciddi olmayacak. Öte yandan konut sektöründe stokların çok fazla olması ve konutun gittikçe çoğu vatandaş için daha pahalı hale gelmesi önemli risk arz ediyor. Dünya Çelik Birliği Çin’deki çelik talebinin 2016’da yüzde 1, 2017’de ise yüzde 2 düşeceğini öngörüyor. Gelişmiş ülkelerdeki talebin ise 2016’da yüzde 0.2, 2017’de ise yüzde 1.1 artış kaydetmesi bekleniyor.
Çelik talebinin yüzde 65’i Asya ve Okyanusya’dan geliyor
Raporda küresel çelik talebinin bölgesel ağırlığı da aktarılıyor. Dünya Çelik Birliği'nin yayınladığı rapordaki verilere göre küresel çelik talebinin yüzde 65’i Asya ve Okyanusya ekonomileri tarafından oluşturulurken, 28 üyeli AB toplam talebin yüzde 10’unu oluşturuyor. NAFTA ülkeleri çeliğe olan küresel talebin yüzde 9’unu, Ortadoğu yüzde 4’ünü, Afrika yüzde 3’ünü, Orta ve Güney Amerika da yine yüzde 3’ünü oluşturuyor.
Kapasite kullanımı düşüş eğiliminde
Raporda ayrıca çelik üretiminin kapasite kullanımında fark edilir bir düşüş olduğu belirtiliyor. Dünya Çelik Birliği verilerine göre küresel çelik sektöründeki kapasite kullanımı haziranda yüzde 72 seviyelerindeyken temmuz ayında yüzde 68.3 seviyelerine geriledi. Bu kapasite verilerinin World Steel (Dünya Çelik Birliği) ve OECD kapasite tahminlerinden hesaplandığı aktarılıyor.
Comments
No comment yet.