Enerji verimliliği bilincini artırmak ve iyi uygulamaları paylaşarak kaynakları daha etkin kullanabilme olasılıklarını göstermek amacıyla BUSİAD Enerji Uzmanlık Grubu tarafından organize edilen “Enerji Verimliliğinde Devlet Destekleri” konulu panel BUSİAD Evi’nde gerçekleştirildi. İmalat sektörünün üzerinde durduğu en önemli konular arasında yer alan enerji teşvikleri ve bu alandaki örnek uygulamaların ele alındığı panele akademisyenler, çeşitli firma temsilcileri ve firmaların enerji yöneticileri ve bakım sorumluları katıldı.
Panelin açılışında söz alan Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Muhsin Özlükurt, enerji konusunun günümüzün en önemli gereksinimi olduğunu ifade ederek, Bursa’nın çok sayıdaki sanayi bölgesiyle tam bir sanayi şehri olduğunu ve enerji konusunun kent adına büyük önem taşıdığını belirtti. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak enerji konusuna önem verdiklerini ve bu alanda karşılaştıkları sorunlarla yakından ilgilendiklerini ifade eden Özlükurt, böylesi önemli bir konuyu gündeme taşıdığı için BUSİAD’a da teşekkür etti.
Açılış konuşmasının ardından enerji teşvikleri ve firmaların örnek uygulamaları olmak üzere iki bölümden oluşan panele geçildi. Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu’nun moderatörlüğündeki birinci bölümün konuşmacıları Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nden Burhan Güldibi, Tarım ve Kırsal Kalınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörlüğü’nden Efe Beşli ve KOSGEB Bursa İl Müdürlüğü’nden Yakup Piri’ydi.
“Rakiplerimiz enerjiyi bize göre daha iyi kullanıyor”
Panelin başında enerji kullanımıyla ilgili tespitlerde bulunan Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu, Türkiye’nin enerjide dışa çok bağımlı olduğuna, bu gerçeğin ülkemizi başta ekonomik ve politik olmak üzere pek çok açıdan etkilediğine işaret etti. Enerji verimliliği konusunda atılacak her adımın fazlasıyla önemli olduğunu dile getiren Prof. Dr. Etemoğlu, “Enerji tüketim miktarını ülke olarak arttırıyoruz ancak enerjiyi nasıl kullandığımız da gözden kaçırılmamalı. Türkiye’nin de üye olduğu Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre ajansa üye devletlerin son 10 yıllık enerji yoğunluğu ortalaması yaklaşık yüzde 16,3 iyileşirken bizde yüzde 7,1 geriledi. Rakiplerimiz enerjiyi bize göre daha iyi kullanıyor. Türkiye, 2023 yılına kadar enerji yoğunluğunu 2010 yılına kıyasla yüzde 20 azaltmayı hedefliyor. ISO verilerine göre 2015 yılında Türkiye’de Enerji Yönetim Sistemi belgesi alan firma sayısı 100 iken, Almanya’da 5 bin 931, İngiltere’de ise bin 464’tür. Bu açıdan bakıldığında sanayinin atacağı daha çok adım var. Gereksiz kullanımlar, aşırı tüketim, dağıtım dönüşüm kayıpları, optimizasyon eksiklikleri, atık ısı ve alternatif enerji kaynakları gibi alanlarda daha çok çalışmalıyız” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Akın Burak Etemoğlu’nun ardından söz alan Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü Yetkilisi Burhan Güldibi Türkiye’nin genel enerji durumu, enerji tüketimi, tasarruf potansiyelleri, gelecek planları, enerji yönetimi, yükümlülükler ve destekler hakkında detaylı bilgi verdi. Tarım ve Kırsal Kalınmayı Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörlüğü Yetkilisi Efe Beşli de kırsal alanda yürütülen enerji verimliliği projelerine değinerek, tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik yatırımlar ve bu yatırımlara verilen desteklerle ilgili sunum yaptı. Beşli’nin ardından söz alan KOSGEB Bursa İl Müdürlüğü’nden Yakup Piri de kurum olarak enerji verimliliği alanında yürüttükleri destek programlarını tanıttı.
Panelin ikinci oturumunda TOFAŞ AŞ adına söz alan Proje Metot Uzmanı Ömer Gümüş TOFAŞ’ta yapılan verimlilik artırıcı projeler ve bu projelerin uygulama süreçlerine değindi. Coşkunöz Metal Form AŞ Merkez Bakım Kısım Müdürü ve Enerji Yöneticisi Ercan Aydemir de firmalarında hayata geçirdikleri verimlilik arttırıcı projeler ve enerji yönetim sistemi uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Comments
No comment yet.