Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından aylık olarak yayınlanan Sektör Raporu’nda Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı değerlendirildi. Raporda, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararının “iki ülke arasındaki ekonomiyi ve dış ticareti etkileyeceği” ifade edildi.
Raporda Türkiye’nin inşaat malzemesi ihracat pazarlarının çeşitlilik gösterdiği ve İngiltere’nin AB’den çıkma kararı alması ile ortaya yeni koşullar çıkacağı belirtildi. Bu koşulların da Türkiye ile İngiltere arasındaki ekonomik ve dış ticaret ilişkilerinde etkili olacağına değinildi.
Rapora göre, karardan inşaat malzemeleri ihracatı da etkilenecek. Raporda ayrıca Türkiye’nin 2015 yılında 17,0 milyar dolar ihracat malzemesi ihracatı olduğu, AB ülkelerine yapılan inşaat malzemesi ihracatının 4,1 milyar dolar olduğu ve payının da yüzde 24,1 olduğu belirtildi.
Türkiye’nin inşaat malzemeleri ihracatında Irak ve ABD’den sonra en büyük pazarı olan İngiltere’ye 2015 yılında 977 milyon dolar tutarında inşaat malzemesi ihracat edildi. İngiltere, aynı zamanda Avrupa Birliği ülkeleri içinde en çok inşaat malzemesi ihraç ettiğimiz ülke konumunda.
Çok çeşitli inşaat malzemesi ihracatının gerçekleştirildiği İngiltere’ye yapılan en büyük ihraç kalemi yalıtımlı kablolar olarak öne çıkıyor. BREXIT sonrası İngiltere ekonomisinde beklenen küçülme nedeniyle inşaat işleri ve inşaat malzemesi ithalatının da olasılıkla küçülmesi beklenirken, bu gelişmeye bağlı olarak kısa vadede Türkiye’nin İngiltere’ye inşaat malzemesi ihracatı da olumsuz etkilenebilecek.
İnşaat sektörü ilk çeyrekte yüzde 6,6 büyüdü
2016 yılının ilk çeyrek döneminde yüzde 6,6 oranında büyüyen inşaat sektörü, 2015 yılının son çeyrek dönemindeki büyümenin ardından yeni yılın ilk çeyreğinde de göreceli hızlı büyüme gösterdi. Sektör, yüzde 4,8 büyüyen genel ekonomiden daha hızlı büyüyerek, daha yüksek bir performans gösterdi. Böylece yılın geneli için 2015 yılının daha üzerinde bir büyüme gerçekleşme beklentisi ve olasılığını da artırdı.
|
Özel sektör inşaat harcamaları arttı
2016 yılı ilk çeyreğinde yüzde 8,2 büyüme gösteren özel sektör inşaat harcamaları, geçen yıl yapılan erteleme ve ötelemelerin ardından yeniden canlanmanın habercisi oldu. Kamu inşaat harcamalarında ise 2016’nin ilk çeyrek döneminde geçici bütçe nedeniyle harcamaların sınırlanmasına rağmen 1,6 büyüme yaşandı. Kesin bütçeye geçilmiş olması ile yılın geri kalanında kamu harcamalarında daha hızlı büyüme bekleniyor.
İnşaat sektöründe güven endeksi geriledi
İnşaat sektöründe güven endeksi yıl içinde mayıs ayının ardından haziran ayında da sınırlı ölçüde geriledi. Yılın ilk dört ayında inşaat sektörü güven endeksi 12,8 puan artış gösterirken, mayıs ayındaki 3,6 puan gerilemeyi takiben haziran ayında 0,8 puan daha düştü.
Böylece ilk dört ayda görülen güven artışı ve sahip olunan iyimserlik son iki ayda durağanlaşarak geriledi. Haziran ayındaki mevsimsellik güveni olumsuz etkileyen muhtemel unsur olarak gösterilirken, inşaat sektörü güven endeksi geçen yılın Haziran ayı güven seviyesinin de 4,2 puan altında kaldı.
Mevcut inşaat işleri seviyesi haziranda geriledi
Şubat ayından sonra hızlı bir artış eğilimi gösteren mevcut inşaat işleri seviyesi mayıs ayındaki gerilemenin ardından haziran ayında durağanlaştı. Mevsimsellik etkisi ile birlikte mevcut inşaat işleri seviyesinde görülen hızlı toparlanma yerini erken durağanlaşmaya bırakırken, bu durağanlaşma yaz aylarında inşaat malzemesi talebini de olumsuz etkileyebilecek. Mevcut inşaat işleri seviyesi haziran ayında mayıs ayına göre 0,1 puan düşerken, geçen yılın aynı dönemindeki mevcut işler seviyesinin de 5,6 puan altına indi.
Yeni alınan inşaat işleri seviyesi azaldı
Mayıs ayında yaşanan artış sonrası alınan yeni siparişler seviyesi de haziran ayında 0,3 puan azalarak yeniden geriledi. Alınan yeni işlerdeki gerilemede mevsimsellik etkisinin yüksek olduğu belirtildi.
Comments
No comment yet.