Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerine göre, sistemdeki katılımcı sayısı 25 Ocak 2013 itibarıyla 2011 yıl sonuna göre yüzde 21,3 artarak, 3 milyon 204 bin 456'ya ulaşırken, aynı dönemde katılımcıların fon tutarı da yüzde 47 yükseliş göstererek 14,3 milyar liradan 21 milyar liraya çıktı.
Yapılan yeni düzenleme ile katkı payının yüzde 25'ine karşılık gelen kısmına devlet desteği verilecek olması Bireysel Emeklilik Sistemi'e (BES) katılımlara önemli derecede hız kazandırdı.
Düzenlemenin, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde yürürlüğe girmesinin ardından 25 Ocak itibarıyla katılımcı sayısı, geçen yılın Ocak ayındaki katılımlara göre yaklaşık 3 katına çıkarak, 28 bin 741'den 85 bin 423'e yükseldi.
''Fon büyüklüğü 10 yılda 200 milyar liraya ulaşabilir''
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Axa Hayat ve Emeklilik İcra Kurulu Üyesi Olgun Küntay, bütün değişiklikler bir arada ele alındığında, daha avantajlı bir biçime dönüşen sistemin yeni girişleri motive edeceği ve değişikliklerin mevcut katılımcılar için de geçerli olmasıyla sistemden çıkışların azalacağı, kalış sürelerinin uzayacağının öngörüldüğünü ifade ederek, Kamuoyundan gelen bu ilgi, öncelikle reformun sistem açısından kritik alanlara dokunduğuna işaret etmektedir. Devlet katkısı konusunda yürütülen ortak tanıtım kampanyası ile şirketlerin kurumsal reklamları da bu başarılı sonuç üzerinde etkili olmuştur'' diye konuştu.
''Beklenin ötesinde bir büyüme yaşanacak''
Yapı Kredi Emeklilik Genel Müdürü Taylan Türkölmez de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'nın, bu yılın Ocak ayı başında yaptığı açıklamalar ile yeni BES yasasına ilişkin Türkiye'yi nelerin beklediğini çok net bir şekilde gözler önüne serdiğini belirtti.
Yeni uygulamayla yatırılan her katkı payına devlet tarafından yüzde 25 ek katkı verilmesinin bambaşka bir sistem anlamına geldiğini dile getiren Türkölmez, ''2013 yılında bugüne kadar gerçekleşmiş olanın çok daha ötesinde bir büyümenin gerçekleşeceğini ve bu şekilde devam edeceğini bekliyoruz' dedi.
Comments
No comment yet.