Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan (EPDK) yapılan açıklamada, Kurulun toplantısında, dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen fiyat metodolojisine uymamaları nedeniyle Petrol Piyasası Kanununun ilgili hükümleri gereğince tavan fiyat uygulama kararı alındı. Karar, Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.
Kurul, benzinde rafineri çıkış fiyatının üzerine eklenecek kar marjını litrede 34 kuruş, motorinde ise 37 kuruş olarak sınırlandırdı. Böylece benzin ve motorinin pompa fiyatında litrede 9-10 kuruş indirim olacak.
Açıklamada, tavan fiyatı kararı ile benzin ve motorin için tespit edilen kar marjlarının en az yüzde 60'ının bayilere verileceği belirtildi.
"Dağıtım şirketlerinin kar marjları makul ve adil seviyede daraltıldı"
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, dağıtım şirketlerinin,akaryakıt fiyatlarını daha önce EPDK tarafından tespit edilen yeni metodolojiye göre belirlemeleri gerektiğini kaydetti.
Şirketlerin belirlenen metodolojiye göre yatırımlarını yapabileceklerini belirten Yılmaz, EPDK'nın, sistemin kendi dinamik yapısına kavuşuncaya kadar tavan fiyat uygulamasına devam edeceğini ifade etti.
Piyasadaki fiyat oluşumlarını devamlı olarak izlediklerini anımsatan Yılmaz, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Bu konuya özel önem atfettiğim için ilgili dairenin yanı sıra, şahsen her gün ekranda piyasadaki fiyat oluşumlarını takip ediyorum. Dağıtım şirketlerinden defaten metodolojiye uyulması hususunda hassasiyet gösterilmesi istememize rağmen, son günlerde dağıtım şirketlerinin akaryakıt fiyat oluşumlarında belirlenen metodolojinin dışına çıkarak kar marjlarını arttırdıklarını tespit ettik. Serbest piyasa diye dağıtım şirketlerinin makul olmayan kar oranlarını tüketiciye yansıtmalarına müsaade edemeyiz. Bu nedenle tavan fiyat kararı almak zorunda kaldık. Tüketiciyi korumaya yönelik bu tip kararları almak zorundayız ve bu da bizim yasal görevimiz. Akaryakıt fiyatlarındaki 1 kuruşluk farkın tüketici için toplamda neye karşılık geldiğini biliyoruz."
Yılmaz, alınan tavan fiyat kararıyla dağıtım şirketlerinin kar marjlarının makul ve adil bir seviyede daraltıldığını belirtti.
Dağıtım şirketlerinin, kar edemediklerini ve masraflarının AB ülkelerine göre yüksek olduğunu ileri sürdüklerini ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:
"Fiyat metodolojisi belirlenirken ve tavan fiyat kararı alırken tüm bu unsurları göz önünde bulundurduk. Dağıtım şirketleri arasındaki yüksek bedellerle gerçekleşen bayi transfer bedellerinin akaryakıt fiyatı içerisine yedirilerek tüketiciye yansıtmasını kabul etmemiz mümkün değil. Dağıtım şirketi bayi transferi için banka kredisi alıyor, sonra bu kredinin geri ödenmesi tüketiciye satılan akaryakıt fiyatının içinde yer alıyor. Bir bakıma dağıtım şirketi tarafından alınan kredi tüketiciye ödettiriliyor."
Comments
No comment yet.