9,961.34 TRY BIST 100 BIST 100
4.85 CNY CNY CNY
35.36 USD USD USD
36.42 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
40.01 TRY Interest Interest
75.97 USD Fossil Oil Fossil Oil
29.61 USD Silver Silver
4.02 USD Copper Copper
96.59 USD Iron Ore Iron Ore
350.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,657.08 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Bakan Yılmaz: Yunanistan'dan Ders Çıkarmak Lazım

Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizden ders çıkarmak gerektiğine işaret eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Üretimin önemini tekrar görüyoruz. Sadece hizmet, turizm, ticaret sektörleriyle ayakta kalınamıyor.

Bakan Yılmaz: Yunanistan'dan Ders Çıkarmak Lazım

Yunanistan'da yaşanan ekonomik krizden ders çıkarmak gerektiğine işaret eden Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, “Üretimin önemini tekrar görüyoruz. Sadece hizmet, turizm, ticaret sektörleriyle ayakta kalınamıyor. Tarımınız, sanayiniz bir üretim kültürünüz olacak. Bu sadece Yunanistan için değil, her ülke için geçerli bir durum” dedi.

Yunanistan'daki gelişmelere ilişkin Meclis'te gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yılmaz, HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün, “Yunanistan'ın borcunu Türkiye ödesin” önerisini “Komşumuza sempati ile bakmamız lazım. Ama söylenildiği anlamda bir yükümlülük altına giremeyiz. Yunanistan bizim komşumuz, komşuluk hukuku açısından ekonomisinin iyi olmasını isteriz. Bir bölgedeki gelişme, ister istemez başka ülkeleri de etkiliyor” şeklinde değerlendirdi.

Tek başına Yunanistan'ı sorgulamak doğru değil

Tek başına Yunanistan'ı sorgulamanın doğru olmadığını belirten Yılmaz, sistemin de sorgulanması gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Yıllardır uyguladığınız bir sistem var. Avrupa’nın bir sistemi var. O sistemin içinden çıkan imkanlardan yararlandı. O zaman bu gidişatı görüp, ona göre tedbir alınsaydı. Sadece Yunanistan'ın suçlanması haklı olmaz. Tabii bir taraftan da şunu görmek lazım. Üretimin önemini tekrar görüyoruz. Sadece hizmet, turizm ve ticaret sektörleriyle ayakta kalınamıyor. Tarımınız, sanayiniz olacak, üretim kültürünüz olacak. Bu Sadece Yunanistan için değil, her ülke için nerede olursa olsun geçerli bir durum.” “Yunanistan’dan ders çıkarmak lazım” diyen Yılmaz, üretmeden refah sağlanamadığını kaydetti. Yılmaz, “Yunanistan'da bakınca, hoşa gitmese de bir takım gerekli politikaları uygulayan, zamanında tedbir alan, popülizm yapmayan hükümetlerin önemini de anlıyoruz. Yunanistan'da erken emeklilik başta olmak üzere popülist birçok uygulama yapıldı. Bunun bedelini de tüm toplum ödüyor ” diye konuştu.

Koalisyon herkesin pozisyonunu bırakıp bir yerde buluşmasıdır

Yılmaz, gazetecilerin, koalisyon görüşmeleri ve muhalefet partilerinin emekliye ikramiye ile asgari ücretin artırılması vaatlerinin ekonomiye olası etkilerine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı: “Nereye varacağını bilmiyorum, görüşmeler bir başlasın bakalım. Başbakan genel çerçevesini koyacaktır. Sonuçta tabii koalisyon demek, herkesin pozisyonlarını bırakıp bir yerde buluşması demektir. A ve B pozisyonları vardır tarafların ama C'de buluşursunuz. Bunları tartışmak için erken. Şu aşamada bekleyelim. Görüşmelerde hangi önceliklerin olacağı netleşir” dedi.

"Türkiye'nin Yunanistan'ın borcunu ödeyebilecek güçte olması sevindirici"

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer, Yunanistan'ın Türkiye'nin borçlarını ödeyebilecek güçte olmasının övünülecek bir durum olduğunu, ancak Türkiye'nin bu tür bir adım atmasının gerçekçi olmayacağını söyledi. HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'nün 'Yunanistan'ın borçlarını Türkiye ödesin' teklifini DÜNYA'ya değerlendiren Koçer, “IMF'in, Almanya'nın ya da Avrupa kreditörlerinin para vermediği ve reform paketlerini geri çevirdiği bir ortamda, Türkiye'nin böyle bir şeye girişmesi gerçekçi değil. Ama son 10 yılda Türkiye borç verebilecek bir duruma gelmişse, insanlar bunu böyle algılıyorsa, bu da sevinilecek bir durum” dedi. Yunanistan'ın üretimi bir tarafa koyan, kısmen tarım ve büyük oranda turizmin öne çıkarıldığı, daha da önemlisi nüfusu artmayan yaşlı bir ülke olduğunu ifade eden Koçer, “Bugün aslında Yunanistan üretememenin, erken emekliliklerin, popülist yaklaşımların kurbanı oldu. Yüksek kamu maaşları, çalışmayan, üretmeyen bir nüfus. 383 milyar euroluk bir borcun altında. 5 Temmuz'da referandumdan ne çıkarsa çıksın 'evet' de çıksa, 'hayır'da çıksa Yunanistan'ı çok kötü günler bekliyor. Evet sen bizim adımıza bu reformlara imza atabilirsin sonucu çıkarsa, Yunanistan önümüzdeki 15-20 yılın altına imza atıyor. Yunanistan'ın bugünden yarına kurtarılması kolay gözükmüyor” dedi.

Türkiye Yunanistan'ı çok iyi incelemeli

Bu noktada Türkiye'nin, Yunanistan'ı çok iyi inceleyip, gerek siyaseten, gerekse ekonomik olarak ders alması gerektiğini kaydeden Koçer, şunları söyledi: “Bir kere genç nüfusun, üretmenin, siyasi istikrarın önemini bir kere daha görüyoruz. Önemli olan popülizmle iktidara gelmek değil, önemli olan seçimlerden sonra ülkeye verdiğiniz sözü yerine getirebilmeniz. İstiskrarın devamı için neler yapabildiğiniz. Türkiye'de seçmenin Yunanistan'ı çok iyi takip etmesi gerekiyor.”

Kaynak:Dünya

04.07.2015

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Türkiye plays a critical role in supplying gas to Europe

Sunday, January 5, 2025

Volkswagen implements major cuts in production and employment

Friday, December 27, 2024

Hasçelik becomes the leader in cold bar exports in 2023

Sunday, December 22, 2024

Brazil's coal imports at record high due to drought

Friday, December 20, 2024

Mapa-Limak-CRRC partnership wins Dubai Metro Blue Line Tender

Thursday, December 19, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now