Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin depremin ardından kent genelinde başlattığı imar planı düzenlemeleri için düğmeye basmış ve yıkılacak binaların eski haklarını koruması için düzenleme yapılacağı açıklanmıştı. Ayrıca yüzde 40’a kadar çıkan kayıpların telafi edileceği ve ada bazında dönüşüm için yüzde 10 emsal artışına izni verileceği ifade edilmişti.
Konuyu İzmir Müteahhitler Derneği (İMDER) Başkanı İslam Yıldırım, www.insaatnoktasi.com sitesi için değerlendirdi.
Sektör olarak artık konuşmaktan ziyade sonuca odaklandıklarını dile getiren İMDER Başkanı İslam Yıldırım, “İzmir’de yol haritaları ile ilgili çokca toplantı yapılıyor, karar alınıyor ama ortada sonuç var mı? Yok. Biz artık sonuç görmek istiyoruz. Kararlar alındı deniliyor ama tamamen askıda kalan cümleler. Ne yapılacağı, nasıl yapılacağına dair elimizde maalesef bir bilgi yok. Güzel haberler alıyoruz ama artık sonuçlarını da görmek istiyoruz” dedi.
2017 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İmar Yönetmeliği’nin değiştiğini; “Büyükşehirlere artık kendi imar planlarınızı kendiniz hazırlayın denildiğini ifade eden Yıldırım, 2020 yılına gelinmesine rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin henüz imar yönetmeliğinin söz konusu olmadığını dile getirdi.
‘Ne yapmak istiyorlar bilemiyoruz’
Hem bakanlığın hem de büyükşehir belediyesinin bu konuda elini taşın altına koyması gerektiğini ifade eden Yıldırım, “Deprem oluyor, bakanımız ‘gerekirse riskli binalarla ilgili emsal artışına gidebiliriz’ diyor. Güzel ama bunun için yasal bir düzenleme lazım. Yapıldı mı? Hayır. Ne zaman yapılacak bilemiyoruz. Ortada bir imar, otopark ve yangın yönetmeliği var. Yeni yapılacak binaları bu yönetmeliklere göre yapacağız. Yeni bir bina yapılacaksa, eskiyi yıkacaksak bu mevcut yönetmeliğe göre olacak. Bunun için de belediye meclisinden karar alıp, yine emsalini korumak karşılığı olmalı. Mesela Karşıyaka Belediyesi bunu ‘sıkılaştırılmış katla’ alakalı yaptı. Aslında çok zor da değil ama neyden çekiniyorlar ne yapmak istiyorlar bilemiyorum. Vatandaş 130 metrekarelik dairesi 80 metrekareye düşsün istemiyor. Hem bakanlık hem de büyükşehir taşını eline altına koyarsa sorun çözülür ama neden yapmıyorlar bilemiyorum” diye konuştu.
‘Yarayı artık iyileştirelim’
İzmir sıfır konut açığının çok fazla olduğunu sözlerine ekleyen İMDER Başkanı İslam Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: “İzmir’de gece kondu mahallelerimiz var ama daha bunun düzenlemesi yapılmış değil. Daha 70 yıldır ikamet edilen konut alanlarını düzenleyememişler. Ben bunları neredeyse 30 yıldır duyuyorum. Ama baktığımızda ortada bir çözüm yok. Çalışmalar güzel, toplantılar güzel ama sonuç nerede? Neredeyse her binada ‘kentsel dönüşüm’ konuşuluyor. Ama bu yağmur değil ki gökten yağsın, gelsin. Başta belediyelerimizin karar alıp mevcut emsali korumak kaydıyla yol haritası çizmesi gerekir. Ondan sonraki aşama vatandaşa kalmış, Vatandaş eğer onay verirse binaları yenileyebilir ama vatandaş da bir yol haritası olmadan sıkıntıda. Büyükşehir ile birçok kez oturup toplantı yaptık; artık hastalık belli olmuş, teşhis konmuş, operasyona girelim ve yarayı iyileştirelim istiyoruz.”
Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu
Yayınlayan: Nihal Özken
Comments
No comment yet.