Handelsblatt haberine göre, Almanya’nın 10 yıllık konut mülkiyeti patlaması, özellikle metropol bölgelerde, yeni konut talebinin gerisinde kaldığı için inşaat kapasitesi kısa vadede yavaşlama belirtileri göstermiyor.
Ancak, uzun vadede fiyatların düşmesi durumunda bile, piyasa dengeye ne zaman varabileceğinden emin değil. Ofis alanı ve diğer ticari mülkler için Almanya pazarının zirveye ulaştığına dair bazı işaretler olmuştur.
Şu an için evlerde ve dairelerde piyasada yukarı yönlü baskı devam ediyor. Geçtiğimiz yıl konutlara yapılan ticari yatırımlar, 2015 yılında 23.5 milyar Euro'dan sonra ikinci en yüksek miktar olan 17.6 milyar Euro'yu (20.1 milyar dolar) buldu.
Danışmanlık şirketi EY tarafından yapılan, 300 yatırımcı ve müteahhiti kapsayan bir anket, devlete ait konut kredisi KfW'nin fiyatların bu konumlardaki gerçek değerlerinin yüzde 22 ila 44 arasında olduğunu tahmin etmesine rağmen, üçte ikisinin büyük şehirlerde fiyatların artmasını beklediğini tespit etti.
Ekonomik konutlarda artan sorunu hafifletmek için devlet müdahalesi yardımcı olmuyor ve piyasa katılımcıları da bundan şikayet ediyor. Kira kontrolleri, düşük gelirli konut kotaları ve en son olarak, modernizasyondan sonra kira artışları limiti - bunların hiçbiri piyasadaki gerilimi kolaylaştırmıyor. Durumu yalnızca yeni inşaatların düzeltebileceğine inanılıyor.
Ancak inşaat endüstrisi kapasitede çalışıyor ve tıkanıklık, EY anketine katılanların yüzde 98'inin daha yüksek inşaat maliyetlerini hesaba katmalarına yol açıyor.
Almanya'daki eğilim hane halklarının küçülmesidir. 1961'de ortalama 2,77 kişi bir evde yaşıyordu. 2015 yılında, bu 1,99'du ve 2060'da, 1,86 olacak. Kısacası, daha az sayıda insan olacak, fakat daha fazla sayıda hane olacaktır. Daha fazla boşanma ve daha az evlilik ve sonuçta daha çok insan bekar olarak yaşamayı tercih ediyor. Buna ek olarak, insanlar daha uzun yaşıyorlar, kişi başına düşen konut talebini daha da yukarı çekiyorlar. Her yıl Almanya'ya 200.000 göçmenin geleceğini varsayarsak, Raffelhüschen tarafından ortaklaşa hazırlanan bir çalışmada, 2060 yılına kadar 2015 hane seviyesine geri dönüş görünmüyor.
Berlin'deki Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü DIW, bu eğilimin kutuplaştırıcı bir şekilde fiyatları etkileyeceğini, bazı bölgelerde ev sahipliğinin değer kazandığını ve diğerlerinde kaybedeceğini tahmin ediyor.
Konutlar için piyasa fiyatı 2030 yılına kadar yerellerin üçte birinde yüzde 25'e, bir ve iki aile evlerinde çeyrek düşüş gösterebilir. Bunun üzerine, kentsel konut mülkiyeti ile kırsal alan arasında artan bir boşluk var, Doğu Almanya'daki kırsal evler de en çok etkilenen bölge. Tüm bu tahminlerde bir kesinlik varsa o da şudur: Eğer inşaat faaliyeti değişen talebe ayak uydurabilseydi hiçbir yerde daha yüksek fiyatlar olmazdı. Gerçek şu ki, büyükşehir bölgelerinde yeterli inşaat yok.
Comments
No comment yet.