Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Alman ekonomisi, tarihi dip seviyedeki işsizlik, artan ücretler ve düşük faiz oranlarının desteğiyle ikinci çeyrekte beklentilere paralel olarak bir önceki çeyreğe göre 0.6 büyüdü. Büyümenin itici gücünü ise tüketiciler oluşturdu.
Alman ekonomisindeki büyüme Almanya Başbakanı Angela Merkel'in istihdamı artırma ve vergileri düşürme vaadiyle yürüttüğü yeniden seçilme kampanyasını da destekliyor.
Federal İstatistik Ofisi'ne verilerine göre özel tüketim ilk çeyreğe kıyasla yüzde 0.8 artarak gayrisafi yurt içi hasıladaki (GSYH) büyümeye 0.4 yüzde puan katkı yaptı.
İşgücüne olan yüksek talebin artırdığı ücretler ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) düşük faizleri tüketicileri para biriktirmekten ziyade tüketime teşvik ediyor.
VP Bank Ekonomisti Thomas Gitzel, "Özel tüketim büyümenin güvenilir itici gücü olmaya devam ediyor... Birikimlerinize faiz verilmeyen bir ortamda harcama yapmak kolaylaşıyor" dedi.
İthalat yüzde 1.7 arttı
Bu keskin artış, tüketimin Alman ekonomisinin itici gücü olarak ihracatın önüne geçmesini sağladı. İhracatın ikinci çeyrekte yüzde 0.7 artmasına karşılık ithalat yüzde 1.7 yükselerek dış ticaretin GSYH'ye 0.3 puan düşürücü etki yapmasına yol açtı.
Alman ekonomisi özel tüketimin yanı sıra devlet harcamaları ile inşaat ve ekipman yatırımlarından da destek aldı.
Alman imalatçılar haziran ayında iki katına çıkan siparişleri karşılamak için istihdam artırmaya ve ekipman yatırımlarına devam etti. Makine ve ekipman yatırımları yüzde 1.2 artışla GSYH büyümesine 0.1 yüzde puan katkı yaptı.
Temel olarak altyapı ve mültecilerle ilişkili artan devlet harcamaları inşaat sektöründe keskin büyüme yarattı. İnşaat yatırımları yüzde 0.9 artışla büyümeyi 0.1 yüzde puan artırdı.
İnşaat şirketlerinin aldığı siparişler yılın ilk yarısında geçen yıla kıyasla yüzde 5.5 artarak, inşaat sektörünün ilerleyen aylarda da güçlü bir performans izleyeceğine işaret etti.
Kaynak: Reuters
Comments
No comment yet.