Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin vatandaşları yerel seçimlerde Almanya'da oy kullanma hakkına sahipken, yıllardır Almanya'da çalışıp vergi veren 100 binlerce Türk, yalnız Türkiye vatandaşı oldukları için seçme ve seçilme hakkında yararlanamıyor.
Almanya'da AB ülkesi vatandaşları dışındaki yabancıların yerel seçimlerde oy kullanabilmesine Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller Partisi ve Sol Parti olumlu bakarken, hükümetin büyük ortağı Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU buna tümüyle karşı çıkıyor.
Son olarak hükümetin göç, mülteciler ve uyumdan sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz'un Almanya'da yaşayan yabancılara yerel seçimlerde oy hakkı verilmesi gerektiği yönündeki açıklaması konuyu yeniden gündeme taşıdı.
Ülkede yıllardır yaşayan Türkiye vatandaşlarına seçme hakkı verilmesi için çalışan Türk sivil toplum örgütlerince Özoğuz'un açıklaması memnuniyetle karşılandı.
Almanya Türk Konseyi (ATK) Başkanı Taciddin Yatkın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Özoğuz'un açıklamasını olumlu ve doğru bulduğunu söyledi.
Özoğuz'un bu konuyu yeniden gündeme taşımasını saygı ile karşıladıklarını ve desteklediklerini ifade eden Yatkın, ''50 yıldan fazla bu ülkede yaşayan insanlarımızın artık 3. sınıf insan muamelesi görmekten kurtulmaları gerekiyor'' diye konuştu.
AB ülke vatandaşlarının yerel seçimde oy kullanma hakkına sahip olduğuna işaret eden Yatkın, ''Avrupa'da yaşayan diğer AB ülkesi vatandaşlarının AB'ye girdikleri günden itibaren burada 50 yıldan uzun bir süreden beri yaşayan yabancıların geleceği üzerine karar verebiliyorlarsa ve biz 50 yıldır bu hakka hala kavuşamamışsak burada bir demokrasi, burada bir hukuk ve eşitsizlik sorunu olduğunu görebiliyoruz'' ifadesini kullandı.
Türk toplumu olarak geçmişte yabancılara yerel seçim hakkının verilmesi konusunda çeşitli kampanyalar düzenlediklerini, her seçimden önce milletvekili aday adayları ve parti başkanlarıyla yaptıkları görüşmelerde konuyu dile getirdiklerini hatırlatan Yatkın, ''Fakat o zamanlar pek ciddiye alınmadı'' dedi.
Şimdi ise Avrupa Parlamentosu'nda, Federal Meclis'te ve yerel meclislerde çok sayıda Türk kökenli milletvekillerinin bulunduğuna dikkati çeken Yatkın, sivil toplum kuruluşlarının bir araya gelerek birlikte atılacak adımlar konusunda hazırlık yapmasını istedi.
Yapılan anlaşmalar kapsamında AB üyesi ülke vatandaşlarının Almanya'da oy kullanabildiklerine işaret eden Yatkın, Almanya'nın da Türkiye ile benzer bir anlaşma yapabileceğini kaydetti.
Yatkın, bunun için çok büyük bir yasal değişiklik yapılmasına gerek duyulmadığını ifade etti.
Seçimlerden hemen sonra bu konunun tartışılmasının kendilerine güven verdiğini belirten Yatkın, ancak mevcut hükümette yer alan Hristiyan Birlik partileri CDU/CSU temsilcilerinin açıklamalarının güvensizlik yarattığını kaydetti.
Yatkın, ancak kimsenin açıklamalarına takılmadan bu yönde çalışmanın başlatılmasını doğru bulduklarını sözlerine ekledi.
- "21. yüzyılda demokrasi anlayışına sığmayan bir yaklaşımdır''
Berlin Türk Cemaati (TGB) Bekir Yılmaz da ''Yerel seçimlerde oy hakkı Almanya'da yaşayan göçmenlere mutlaka verilmesi gereken bir haktır. İnsanların oturdukları mahallede, oturdukları sokaklarda olaylar gerçekleşiyor, mahallenin şekli değişiyor, yatırımlar yapılıyor. Oturdukları yerle alakalı dahi söz hakkına sahip değiller. Bu doğru bir yaklaşım değil. 21. yüzyılda demokrasi anlayışına sığmayan bir yaklaşımdır'' diye konuştu.
Özoğuz'un böyle bir sözü ortaya atıp insanların bunun üzerinde tartışmaya sürüklemesi yerine gerçek anlamda bunun nasıl ve hangi zamanda gerçekleşebileceği konusunda bir planı da ortaya koymasını isteyen Yılmaz, aksi takdirde insanların "ağzına bal çalmış" olacağını, bu girişimin gerçekleşmemesi durumunda insanların hayal kırıklığına uğrayacaklarını belirtti.
Sivil toplum kuruluşlarının siyaset üzerinde baskı unsurları olduğunu, TGB'nin çifte vatandaşlık konusunda imza kampanyası düzenlediğini ve topladığı 105 bin imzayı şimdiki Ekonomi ve Enerji Bakanı Sigmar Gabirel'e verdiğini hatırlatan Yılmaz, bu imza kampanyasının büyük ses getirdiğini kaydetti.
Yılmaz, gelecek günlerde Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) ve Devlet Bakanı Özoğuz'un yerel oy hakkı konusunda gerçekten ne istediğine bakacaklarını belirterek, ''Gereken desteği mutlaka vereceğiz'' dedi.
- "Demokrasi eksikliği"
Almanya Türk Toplumu (TGD) Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Demir de Özoğuz'un Almanya'da sürekli yaşayanlar için yerel seçim hakkı verilmesi konusundaki açıklamasından memnuniyet duyduklarını belirtti.
Toplumsal hayatın tüm alanlarında yabancılara katılım olanağının verilmesini talep ettiklerini ifade eden Demir, 3 ay süreli ile bir bölgede oturan bir AB ülkesi vatandaşının oy kullanma hakkı bulunması, buna karşın AB üyesi olmayan bir ülkeden gelen ve 50 yıldan beri aynı semte oturan kişinin oy kullanma hakkının bulunmamasının ''demokrasi eksikliği'' olduğunu kaydetti.
Bunun ayrımcı bir uygulama olduğunu ve topluma katılımı zorlaştırdığını belirten Demir, göçmenlerin hangi ülkenin pasaportuna sahip olduklarından bağımsız olarak topluma dahil edilmelerinin toplumun çıkarına olduğunu belirtti.
- ''Burada vergi ve sigortamızı ödüyoruz"
Berlin'de yaşayan Türkiye vatandaşları da kendilerine yerel seçimlerde oy kullanma hakkının verilmesini istedi. Uzun süreden beri Almanya'da yaşayan Havva Köse, Türk vatandaşı olarak seçme hakkından yararlanmak istediğini belirterek, ''Burada vergi ve sigortamızı ödüyoruz. Alman vatandaşlarına verilen haklardan biz de faydalanmak isteriz, burada yaşayan bir vatandaş olarak'' dedi.
Pazarcılık yapan Emrullah Koç da seçme hakkı olmayan Türkiye vatandaşlarının oturdukları çevrede yapılan işleri takip edemediğini belirterek, oy hakkı verilmesi durumunda Türklerin topluma daha fazla entegre olacağını ifade etti.
Emekli Hazan Öz de yerel seçimlerde oy hakkının verilmesinin buradaki yabancıların lehine olacağını belirterek, ''Verirler mi verilmez mi bilmem. İnşallah verirler. Almanlar çok katı. Çifte vatandaşlığı da vermiyorlar'' şeklinde konuştu.
Comments
No comment yet.