Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı "Solarex İstanbul", 7-9 Nisan tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi'nde (İFM) gerçekleşti. Biz de yenilenebilir enerji hakkında Solvin markasının pazarlama ve satış sorumlusu Hasan Basri Yiğit'le görüştük.
Güneş enerjisi sektöründe tam olarak nasıl bir yol izliyorsunuz?
Ben dört yıldır, firmamız da sekiz senedir güneş enerjisi sektöründeyiz. Aslen 25 yıllık elektrik taahhüt firmasıyız. Biz İpek Enerji olarak anahtar teslim uygulama yapıyoruz. Güçlü referanslarımızla kazandığımız deneyimler enerji firmalarıyla da çalışmamızı sağlıyor. Firmalar kendi montaj ekibimiz olduğundan bize panel ve inverter veriyorlar. Aynı zamanda ABB Siemens gibi firmalarla çalışıyoruz. Panel ve inverteri enerji firması kendi getiriyor, geri kalan şalt malzeme, konsüksüyon ve işin uygulama kısmını biz sağlıyoruz. Onun dışında kendi yaptığımız işler de var. Bu şekilde faaliyet gösteriyoruz. Bir de Solvin markasıyla alt konstrüksiyon üretimimiz var. Panel taşıyıcı konstrüksiyonu. O da aslında sektörün doğurduğu bir ihtiyaç. Sekiz sene önce güneş enerjisi sektöründe başladığımızda, panelin 'klemp' dediğimiz ara tutucusunu yapan tek bir firma vardı; onun da fiyatı çok yüksek oluyordu. Biz de bunu kendimiz yapmaya başladık. Bunun ilk üretici firmalarından biriyiz.
Arazi konusunda çalıştığımız çözüm ortaklarımız var. Onlardan destek alıyoruz.
Fuar izlenimleriniz neler, geçen yılla arasında bir fark var mı?
Bu yıl salonu büyütmüşler. Yani müşteri potansiyeli olarak gelen kitle belli. Sayı olarak bizim standımıza gelenler de geçen seneyle aynı.
Güneş enerjisinden üretim nasıl sağlanıyor? Nerelerde kullanılıyor?
Daha çok endüstriyel tesislerde kullanılıyor. Tabii şu anda biraz ticari amaca döndüğü için insanlar buldukları araziyi değerlendirerek orada bir güneş enerjisi santrali kuruyorlar. Bu şekilde kendilerine bir yatırım sağlamış oluyorlar. Ürettikleri elektriğin ihtiyaç fazlasını satabiliyorlar.
Bu geri dönüşümün doğaya katkıları neler peki?
Güneş enerjisi HES, rüzgar enerjisi gibi enerji kaynaklarından daha iyi. Güneş enerjisinin çevreye karşı bir zararı yok. Zaten bizim de bu sektördeki reklam sözümüz "çevre dostu yenilenebilir enerji".
Sektörün durumuyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Sektörde açıkçası şu an su tesisatçısı bile bu işin içine girdi. İskelet kadroyu oluşturan belli başlı firmalar var. Biz de onlardan biri olduğumuzu düşünüyoruz.
Türkiye güneş enerjisi alanında dünyada nasıl bir yere sahip?
Türkiye teknolojik olarak her konuda biraz geriden takip ettiği gibi güneş enerjisi sektöründe de bu böyle. Almanya gibi Avrupa ülkeleri, şu anda sektörde bir numaralı ülkeler. Bakıyoruz şimdi bir Almanya'ya, İngiltere'ye, güneşlenme açısından en iyi yerleri bizim güneşlenme açısından en kötü yerlerimize eşit. Yani örneğin Almanya'da güneşlenmenin en çok olduğu yer bizim Karadeniz. Bizde güneşlenme bu kadar fazlayken, teknolojik anlamda imkanlarımız da varken neden bu kadar geride kalıyoruz esas bunu sorgulamak lazım.
Comments
No comment yet.