Avrupa'nın en fazla enerji tüketen ülkesi Almanya, geçen yıl toplam brüt elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 44’ünü kahverengi kömür (linyit) ve maden kömüründen sağladı.
AA muhabirinin Almanya Federal İstatistik Ofisinin (Destatis) verilerinden derlediği bilgilere göre, geçen yıl Almanya'da yaklaşık 628 milyar kilovat saatlik elektrik üretildi.
Ülkede geçen yıl toplam brüt elektrik üretiminin yüzde 43,7’si kömürden elde edildi. Kahverengi kömür ve maden kömürünün elektrik üretiminin yüzde 57'sini karşıladığı 1990'dan beri bu oran belirgin şekilde azaldı. Ancak, söz konusu oran geçen yıl bir önceki yıla kıyasla hafif yükseldi.
- Yenilenebilir enerjinin payının yüzde 80'e çıkarılması hedefleniyor
Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'da kömür halen en önemli enerji kaynaklarından biri ancak, ülkede yenilenebilir enerji kaynaklarının da önemi giderek artıyor. 1990 yılında yenilenebilir kaynaklardan sağlanan enerji üretimi yüzde 4'ün altında iken, bu oran 2014 yılında yüzde 25,9’a ulaştı.
Almanya'da yenilenebilir enerji kaynakları, 2014 yılında toplam elektrik üretiminin dörtte birinden fazlasını oluştururken, söz konusu oran 2000 yılında yüzde 7 düzeyinde gerçekleşmişti.
Enerji sisteminin dönüşümü kapsamında, yenilenebilir enerjinin uzun vadede en önemli enerji kaynağı olması bekleniyor. Ülke, 2050 yılına kadar yenilenebilir enerjinin brüt elektrik üretimindeki payını en az yüzde 80'e çıkarmayı planlıyor.
-Elektrikte nükleerin payı azalıyor
Almanya'da nükleer enerjinin önemi ise giderek azalıyor, 1990 yılında, nükleer santrallerden üretilen enerji, üretilen toplam brüt elektriğin yüzde 28'ini oluştururken, bu oran geçen yıl yüzde 15,5'e geriledi.
Federal hükumet, 1990 yılından bu yana 2020 itibarıyla sera gazı emisyonlarını yüzde 40 azaltmayı hedefleniyor. Uzmanlar, bunun yalnızca ülkedeki eski kömür santrallerinin teker teker kapatılmasıyla başarılabileceğini düşünüyor.
Almanya Bakanlar Kurulu, geçen yıl nisan ayında elektrik fiyatlarının hızlı artışının önüne geçilmesi amacıyla "Yenilenebilir Enerji Yasası"nda (EEG) bazı düzenlemeler yapılmasını öngören yasa tasarısını kabul etmişti.
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Yenilenebilir Enerji Yasası'nda reform olarak nitelendirilen düzenlemelerle yenilenebilir enerjinin geliştirilmesinin herkes için planlanabilir olması, elektrik fiyatlarının artmasının hissedilebilir şekilde frenlenmesi ve yenilenebilir enerjinin daha güçlü şekilde piyasaya sunulması hedefleniyor.
Comments
No comment yet.