Yaklaşık 20 Afrika ülkesinin büyükelçilerinin ve temsilcilerinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Mustafa Aydın, üniversitenin, Türkiye ve Afrika arasındaki güçlü bağları göz önüne alarak 2013 yılında "Afrikam-Afrika Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi"ni kurduğunu söyledi.
Afrika'nın dünyaya en çok uluslararası öğrenci gönderen bölge olduğunu vurgulayan Aydın, Türkiye'de yaklaşık 5 bin Afrikalı öğrenci bulunduğunu, bu öğrencilerin 500'ünün İstanbul Aydın Üniversitesinde eğitim gördüğünü belirtti.
Türkiye'deki Afrikalı öğrencilerin, akademik eğitimin yanı sıra Türk kültürü ve Türk iş dünyasıyla da bir araya getirilmesi gerektiğini söyleyen Aydın, öğrencilerin burs almaları ve iş sahalarında staj yapmaları konusunda DEİK ve Ekonomi Bakanlığı ile işbirliği içinde olduklarını vurguladı.
Türkiye'nin Afrika ile işbirliği için attığı adımları, DEİK Başkan Yardımcısı Mithat Yenigün de değerlendirdi. Yenigün, Türkiye'nin Afrika'daki ilk büyükelçiliğini 1926 yılında Etiyopya'da açtığını hatırlatarak Türk halkının tarihin hiçbir döneminde Afrika'nın sorunlarına uzak kalmadığını belirtti. Yenigün, "Uzun soluklu küresel hedeflerimiz içinde Afrika ile her alanda ilişkilerimizi genişletmek önceliğimizdir" diye konuştu.
Türkiye'nin Afrika'daki büyükelçilik sayısını 2008 yılından bu yana 12'den 39'a çıkardığını vurgulayan Yenigün, "Türkiye son 10 yılda Afrika'da kararlı bir açılım politikası yürütüyor" dedi.
Yunus Emre Enstitüsü Başkan Vekili Şaban Çobanoğlu da Afrika büyükelçileriyle yapılan bu çalışma yemeğinin Türkiye ve Afrika ülkeleri arasında dil, kültür ve eğitim alanlarında gelecekteki işbirliğini tetikleyeceğini söyleyerek kültür diplomasisinin resmi diplomasiden çok daha güçlü olduğunu belirtti.
Kültür diplomasisinin insanların ruhlarına ve akıllarına hitap eden yöntemler kullandığına dikkati çeken Çobanoğlu, "Turistik, ekonomik ve askeri alanlarda ilişkileri geliştirmenin temelinde dil çalışmaları yatıyor" dedi. Çobanoğlu, Yunus Emre Enstitüsü'nün Afrika ülkelerinden konsolosluklar, büyükelçilikler, üniversitelerle eğitim merkezleri kurma konusunda çalışma yapmaya açık olduğunu kaydetti.
Çobanoğlu, Yunus Emre Enstitüsü'nün anlaşmalı olduğu yabancı üniversitelere Türkoloji ve Tarih alanlarında akademisyen gönderdiğini ve yabancı ülkelerden öğrencileri Türkiye'ye yaz okuluna davet ettiğini belirterek Afrika ülkelerinin temsilcilerine ülkelerindeki Türkçe öğrenme ihtiyacını tespit etmeleri çağrısında bulundu, Türkçe öğrenmeye yönelik talep olması durumunda yardımcı olabileceklerini söyledi.
Afrika ülkelerinin Türkiye'deki diplomatik temsilcilerinin yanı sıra iş konseylerinin ve akademisyenlerin de katıldığı toplantıda, Türkiye'ye gelen Afrikalı öğrencilerin nasıl teşvik edileceği, Türkiye'de ve kendi ülkelerinde öğrencilere sağlanabilecek iş imkanlarının nasıl artırılacağı konusu ele alındı.
Comments
No comment yet.