ABD çelik endüstrisini korumak için tasarlanan artan tarifeler, beklenmeyen yerlerde, ABD'den ithal edilen çelik ithalat kurallarının sert bir şekilde etkilediği bir ülke olan Türkiye'den ithal edilen çeliklere yönelik anti-damping soruşturması başlatmasıyla beklenmeyen yerlerde uluslararası sonuçlara yol açmaya başladı.
Türkiye, inşaat projelerinde kullanılan takviye çubuğu (inşaat demiri) gibi ihraç edilebilir ürünler yapmak için elektrikli fırınlarda kullanılan dünyanın en büyük hurda ithalatçısıdır.
Türkiye çeliklerinin en büyük pazarlarından biri ABD oldu, ancak yüksek tarifelerle Türk üreticilerin yeni pazarlar bulması gerekiyordu.
ABD’nin kararı çelik endüstrisi üzerindeki ticaret engelini artırdı ve beklenmeyen bazı yerlerde bile küresel olarak büyük bir dalga gösterdi.
Malezya Çelik Birliği, hükümetten, Türkiye’den ucuz çeliğin ABD’de bir pazar bulmakta kullanıp kullanmadığını ve ABD’den gelen gümrük vergisi politikasından sonra yerel fiyattan daha düşük bir fiyattan vazgeçmediğini araştırmasını istedi.
Malezya, Türkiye'den ithal edilen çelikte anti-damping soruşturması başlattı. ABD’nin uluslararası ticaretin kurallarını değiştirdiğini ve bazı ülkelere açıkça zarar verdiğini gösterdi.
Malezya Çelik Birliği'nden Macquarie, "Hurda fiyatlarının artmasının nedeni basit, dünyanın en büyük ithalatçısı, Türkiye'nin başı derde giriyor" dedi.
"ABD’nin Türk çeliğine getirdiği anti-damping vergileri ve % 50’lik bir ithalat tarifesi ülkenin ana ihracat pazarını düşürürken, ABD’nin para birimi yabancı sermayeyi daha pahalı hale getirdi."
Macquarie, Türkiye'deki toplam ham çelik üretiminin Mart çeyreğinde % 15 oranında düştüğünü ve demir cevheri fiyatlarında keskin bir artış yaşanırken bile hurda çeliği piyasasını kuruttuğunu tahmin ediyor.
Banka, "Ticaret gerginliği ilk ortaya çıktığında işaret ettiğimiz gibi, Türk çelik üreticileri daha fazla çelik ihraç etmeye çalıştı ve pazarları rekabete açmaya devam etti" dedi.
Comments
No comment yet.