Avrupalı çelik sektörü derneği Eurofer yaptığı açıklamada, Avrupa çelik ithalatında yüzde 8'lik bir artış görüldü. Washington’un Avrupa’nın kıyılarına yönelen ticaret akışına neden olan metal üzerindeki ithalat tarifelerinin doğrudan bir sonucu olduğunu söyledi.
Dernek, Avrupa Birliği'ne, AB çelik ithalatında sektöre daha fazla zarar verecek bir çelik ithalatı artışını önlemek için hem tarifeler hem de kotalar şeklinde önlemler almaya çağırdı.
Bununla birlikte, söz konusu tedbirin Avrupa'nın çelik ihracatını riske atabileceğini de ekledi, çünkü diğer ülkeler kendi çelik ithalat engellerini kaldırmaya eğilimli olabileceğinden, dünya çapında serbest ticarete zarar verecek bir domino etkisi yaratabilir.
Dünyanın en büyük çelik üreticisi ArcelorMittal'da yönetici olan Eurofer başkanı Geert van Poelvoorde, “Bu saçma bir durum. Serbest ticaret yapan uluslar ticaret savaşının başlangıcında (eşiğinde) bulunmaktadır. Ama biz olduğumuz yerdeyiz. Bu tsunami'yi (çelikten) durdurmazsak, imha edileceğiz." diyor.
Gelecek çelikte yüzde 25, alüminyumda yüzde 10'luk tarifeler 23 Mart'ta yürürlüğe girmiş ve 1 Haziran Cuma gününden bu yana muafiyetlerinin süresinin dolmasından sonra Avrupa, Kanada ve Meksika'ya uygulanmıştır.
AB, başta Asya'daki üreticilerin Avrupa pazarına girmesini engellemek için, çelik ve alüminyum sektörlerini Temmuz ayının başlarında korumaya yönelik ön tedbirler getirebileceğini belirtti.
Çelik, petrol ve gaz sonrası dünyanın ikinci büyük sanayiidir.
“Son üç yılın ortalama (çelik ithalat seviyeleri) bazında bir (koruma) kotasına sahip olmalıyız. Bu kotanın üzerinde yüzde 25'lik bir tarife uygulanmalıdır. Bu sembolikbir eylem olamaz.”diyor van Poelvoorde.
Eurofer, ABD tarifelerinin bir sonucu olarak 13 milyon ton çeliğin Avrupa'ya yönlendirilebileceğini tahmin ediyor. Bu, yılda ortalama 40 milyon ton çelik ithal eden bir pazarda büyük bir artış olacağını söylüyor.
Ayrıca, Avrupa, her yıl Amerika Birleşik Devletleri'ne yaklaşık 5 milyon ton çelik ihraç ediyor, ancak tarife uyguladıktan sonra, bu ihracatın yaklaşık üçte biri, Amerika Birleşik Devletleri dışında yeni ihracat pazarları bulmak için büyük olasılıkla mücadele edeceği için Avrupa'da kaldı.
“Daha fazla ülke pazarlarını Avrupa çeliklerine kapatırsa, parasal zarar meydana gelebilir. Avrupa, önlemlerini nasıl tanımladığı ile bağlantılı olarak aynı önlemleri alabilir. ”dedi.
AB üyeleri ayrıca, Avrupa Komisyonu'nun yasadışı ABD ticaret davası olarak gördüklerine karşılık olarak 2,8 milyar avro (3,3 milyar $) ABD ihracatına yüzde 25 vergi koyma planına geniş destek verdiler.
Kaynak: Reuters
Comments
No comment yet.