Avrupa Çelik Birliği (EUROFER) Genel Müdürü Axel Eggert “Rekabetçi fiyatlarla temiz enerji, çelik endüstrisinin düşük karbonlu hedeflerine ulaşılmasında anahtardır. Düşük karbonlu çelik üretimine geçiş yılda 400 terawatt saat CO2 içermeyen elektrik gerektirecektir” dedi. “5.5 milyon ton hidrojen üretimi için yaklaşık 250 terawatt saat gerekiyor ve bu da yeni süreçlerde ‘yeşil’ çelik yapmak için kullanılacak. Bununla AB'nin toplam CO2'sinin yaklaşık %5'inin emisyonu önlenebilir.”
Eggert “Hidrojen ve yeşil çelik gibi yeşil endüstriyel ürünlerin mevcudiyetinden topluma faydaları çok büyüktür - bu nedenle Avrupa'nın enerji geçişini olabildiğince hızlı ve kapsamlı bir şekilde yapmak için çaba sarf etmesi gerekmektedir” diye ekledi.
Hidrojen stratejisinin aşamalı yaklaşımı, hidrojen altyapısının aşamalı olarak daha geniş bir ölçekte piyasaya sürülmesi için bir yol haritası ortaya koymaktadır. Bu durum, bir hidrojen ekonomisi inşa etme çabasındaki Avrupa'nın iklim liderliğini güçlendiriyor ve Avrupa endüstrisinin karbon tarafsızlığına yol göstermesine yardımcı oluyor.
Eggert “Hidrojen stratejisi, AB’nin Yeşil Anlaşma gündeminin önemli bir destekleyici parçasıdır. Ancak, yalnızca Birliğin daha geniş enerji politikasını değil, aynı zamanda bu enerjiyi kullanan ve geçiş sırasında ve ötesinde küresel olarak rekabet edebilmeleri için bu enerjiyi kullanan endüstrileri de kapsayan daha geniş bir stratejinin bir parçası olmalıdır. Aynı zamanda temiz hidrojen üretimi için teknoloji tarafsızlığını ve ayrıca kimya endüstrisi gibi sektörlerde ihtiyaç duyulan karbon hammaddesini üretmek için CO2 kullanımını da kapsamalıdır” dedi.
Yeni hidrojen ve temiz enerji esaslı yöntemler kullanılarak üretilen çelik, 2050 yılına kadar bugünkünden %80-95 daha az CO2 yoğun olacak, ancak üretilmesi de önemli ölçüde daha pahalı olacak. Bununla birlikte, çevresel faydalar büyüktür. Çelik fabrikalarında hidrojen kullanılması, dikkate değer bölgesel sinerjiler yaratacaktır. Diğer sanayi sektörleri, KOBİ'ler ve belediyeler, çelik endüstrisinde yaratılan büyük ölçekli talepten doğan hidrojen ağına bağlanabilir ve yeni fırsatlar ve işler yaratabilir.
EUROFER, çelik sektörüne özgü ve onunla sinerjik bağlantıları olan sorunları kapsayan çeşitli “Yeşil Çelik Anlaşması” önerilerinde bulundu.
Eggert “Avrupa çelik endüstrisinde başarılı düşük karbon geçişine yönelik bir çerçevenin, daha geniş “Yeşil Anlaşma” gündeminin uygulanması için bir amiral gemisi olabileceğine inanıyoruz. Bir hidrojen stratejisinin benimsenmesini memnuniyetle karşılıyoruz ve bunun için hidrojen altyapısının konuşlandırılmasını destekliyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Comments
No comment yet.