Avrupa Birliği, Türkiye çelik sektörüne tarife tehdidini güçlendiren yeni bir uygulamaya imza attı.
Bloomberg'in haberine göre Birlik, Türk sıcak haddelenmiş çeliğinin gümrükte kaydedilmesini istedi. Avrupa Birliği'nin bu talimatının geriye dönük olarak Türk çeliğine vergi uygulanmasının da yolunu açabileceği belirtildi.
Adım, Türk sıcak haddelenmiş çeliğinin AB’ye maliyetinden aşağı satıldığı iddiası üzerine açılan damping soruşturmasının parçası olarak atıldı. Sıcak haddelenmiş çelik, otomobillerden inşaata kadar birçok sektörün girdi ürünü olarak dikkat çekiyor
Ürünün gümrüğe kaydettirilmesi AB’nin geçmişe yönelik tarife uygulamasının önünü açıyor.
Avrupa Komisyonu’ndan yapılan açıklamada “Türkiye’den yapılan sıcak haddelenmiş çelik sevkiyatları soruşturma kapsamında damping yapıldığı ortaya çıkarsa geçmişe dönük tarife uygulanabilmesi için gümrüklerde kaydettirilecek” denildi.
Gümrükte kaydetme işlemleri cumartesi başlayacak ve dokuz ay sürecek.
Çelik ihracatının yüzde 34'ü AB'ye yapılıyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi rakamlarına göre Avrupa Birliği'ne yapılan çelik ihracatı 2019 yılının tamamında 4,7 milyar dolar oldu. 2019 yılında Türkiye'nin toplam çelik ihracatı ise 13,9 milyar dolar olarak kaydedildi. Böylelikle AB'ye yapılan çelik ihracatının toplam çelik ihracatı içindeki payı yüzde 34 oldu.
Bloomberg HT’ye konuk olan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, AB’nin Türkiye çeliğine karşı getirdiği uygulamalarda engel tanımadığını, kendi çelik sektörünü korumak için ise her şeyi yapabileceğini dile getirdi.
“Türkiye, AB'ye çelikte fazla vermeye başladığından beri sıkıntı yaşıyoruz.” diyen Yayan, karşı tedbirlerin henüz uygulanmaya alınamadığını söyledi.
Comments
No comment yet.