Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde karbon temelli olmayan kaynaklardan üretilen elektriğin payı artıyor.
Amerikan Enerji Enformasyon İdaresinin (EIA) Yenilenebilir Enerji Raporuna Göre, yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılması ve sera gazı salınımının düşürülmesi hedefleri çerçevesinde AB ülkelerinde, 2002 ile 2012 arasında karbon temelli olmayan kaynaklardan üretilen elektriğin oranı yüzde 50'den 56'ya çıktı. Bu artışta güneş, rüzgar ve biokütleyle üretilen elektrik, temel kalemleri oluşturdu.
Fransa, İzlanda, Norveç, İsveç ve İsviçre, yenilenebilir enerjide önde gelen AB ülkeleri arasında yer aldı.
Rapora göre, Almanya'nın yenilenebilir enerjideki yükselen payı da dikkati çekiyor. Söz konusu dönemde ülkenin karbon temelli olmayan elektrik üretimi yüzde 38'den yüzde 41'e yükseldi. Bu ilerlemede Almanya'nın nükleerden elde ettiği elektriği yüzde 12 azaltarak diğer kaynaklara yönelmesi etkili oldu.
AB, 2030 yılına kadar üye ülkelerin enerji ihtiyaçlarının en az yüzde 27`sinin yenilenebilir kaynaklardan karşılanmasını ve sera gazlarının yüzde 40 azaltılmasını hedefliyor. Bu çerçevede üye ülkeler, jeotermal, hidroelektrik, nükleer, güneş enerjisi, gelgit enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi kaynaklara yatırım yapıyor.
Comments
No comment yet.