Cep telefonu ve tabletler üzerinden mobil internetin hayatımıza girmesiyle toplu taşıma araçları ve servisler de birer alışveriş noktasına dönüştü. Özellikle İstanbul gibi büyük kentlerde trafik eşliğinde uzun mesafeler kat ederek ulaşımını sağlayan kitle, yoldayken alışverişle zaman geçirmeye başladı. 2014 yılında Türkiye’de işe gidiş ve dönüş saatlerinde 3G internet bağlantısı üzerinden 95 milyon liralık mobil alışveriş yapıldığı hesaplandı.
3 KAT FAZLA BÜYÜDÜ
E-ticaret konusunda H&M’den Hotiç’e, Linens’ten Migros’a kadar pek çok büyük markaya servis sağlayan ve operasyonel destek veren Inveon’un CEO’su Yomi Kastro, Türkiye’de mobil alışverişin internetten alışverişe göre 3 kat fazla büyüdüğünü belirtti. Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği’nin verilerine göre, ülkede e-ticaretin toplam cirosunun 14 milyar TL olduğunu hatırlatan Kastro, bu rakamın yüzde 10’una denk gelen 1.4 milyar TL’nin mobil alışveriş cirosu olduğunu kaydetti. Mobil alışverişin içinde ‘gerçek mobil’ denen oranın yüzde 45 olduğuna dikkat çeken Kastro, şöyle devam etti:
“Gerçekten kasıt, wi-fi dediğimiz kablosuz internet üzerinden değil, 3G bağlantıdan, yani dolaşım halindeyken yapılan alışveriş. Bu rakam Türkiye’de 630 milyon TL’lik ciroya denk geliyor. Söz konusu cironun yüzde 15’i de 08.00-09.00 ile 17.00-18.00 saatleri arasında gerçekleşiyor. İnsanların işe gittiği veya işten dönmekte olduğu zaman diliminden bahsediyoruz. Buradan hareketle, önemli kısmı metrobüs, otobüs, vapur gibi toplu taşıma araçları ve servislerde dönen mobil alışveriş pastasının 95 milyon TL olduğu hesaplanıyor.” Mobilin, en hızlı büyüyen e-ticaret segmenti olduğuna dikkat çeken Kastro, Türkiye, BAE ve Çin’in en yoğun mobil alışveriş yapılan ülkeler olduğunu söyledi.
'METRODA İNTERNET ERİŞİMİ OLSA EN AZ 20 MİLYON GETİRİR'
Toplu taşımada yapılan alışverişe Türkiye’de metronun dahil edilemediğine dikkat çeken Yomi Kastro, “Çünkü metro istasyonlarında alışveriş yapacak kadar iyi bağlantı yok” dedi. İngiltere gibi bazı Avrupa ülkelerinde buna yönelik yatırımlar yapıldığını ifade eden Kastro, “Metroda geçirilen süre çok uzun ve perakende sektörü bunu değerlendirmek istiyor. Yolculuk sırasında kullanılan bağlantı güçlendiriliyor. Türkiye’de de markalar birleşerek 1-2 milyon dolar arası bir yatırımla bunu sağlayabilir. Bu da mobil alışveriş cirosunu yılda en az 20 milyon TL artırır” dedi. ‘Metroda internet erişimi olsa, en az 20 milyon getirir’.
kaynak: habertürk
tarih: 16.03.2015
Comments
No comment yet.