9,910.61 TRY BIST 100 BIST 100
4.85 CNY CNY CNY
35.40 USD USD USD
36.45 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
39.88 TRY Interest Interest
79.76 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.41 USD Silver Silver
4.30 USD Copper Copper
96.59 USD Iron Ore Iron Ore
350.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,689.76 TRY Gold (gr) Gold (gr)

7 Milyon Bina Dinamitle Yıkılacak

Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesinde görev alacak yıkım müteahhitleri, kentsel dönüşüm kapsamındaki 7 milyon binanın yıkımını gerçekleştirecek.

7 Milyon Bina Dinamitle Yıkılacak

Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıkım sektörünün Türkiye'de gelişmediğini, çok amatör  kaldığını ileri sürdü.

Türkiye'de 1999 depremi öncesinde yıkımın ne olduğunun dahi bilinmediğini  belirten Bulut, afet sonrası yapılan çalışmalar, 2000'li yıllarla birlikte çok  sayıda yabancı yatırımcının ülkeye girmesi, alışveriş merkezlerinin çoğalması ve  şehir merkezlerinde geniş arazilerin bulunmaması nedeniyle yıkım sektörünün ivme  kazandığını anlattı.

Bulut, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi çalışmalarıyla yıkım  sektörünün daha da gelişeceğini dile getirerek, “İşe ilk başladığımız yıllarda  sektörde inanılmaz problemler yaşadık. Bir alt sektör olarak dahi gözükmüyordu.  Yıkım, aslında inşaat sektörünün altındaki bir alt sektördür. Çok zorluklar  yaşadık. Teknik altyapı yoktu, yönetmelik altyapısı yoktu. Yıkım hakkında ne  yönetmeliklerde ne de kanunlarda en ufak bir ifade yer almıyordu. İdareler,  işverenler ihale açacakları zaman teknik şartnameler oluşturulamıyordu. Konuyla  ilgili bilgiye sahip teknik insan yoktu. Şimdiyse Türkiye'de 'bu işi yapıyorum'  diyen çok firma bulursunuz. Ancak bunlar içinde de sadece yıkım işini yapan çok  az sayıda firma vardır. Yıkım hala maalesef genelde, hafriyat, geri dönüşüm gibi  işlerin yanında yan iş olarak yapılıyor” diye konuştu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'dan yetkililerin kentsel dönüşüm kapsamında  yaklaşık 7 milyon konutun yıkılacağını açıkladığını anımsatan Bulut, en az 20-30  yıllık uzun soluklu bu çalışmanın yıkım sektörünü coşturacak bir proje olduğunu  dile getirdi.
        
Doğru yıkım nasıl olmalı?
Bulut, yıkımda doğru yöntemlerin kullanılmasının önemine değinerek,  “Binanın yukarıdan aşağıya yıkılması lazım. Hiçbir zaman aşağıdan müdahaleyle  bina yıkılmamalı. Çökertme metodu, kesinlikle yapılmaması lazım. Profesyonel  olarak çökertme metodunu uygulayanlar var ama doğru bir yöntem değil. Yönetmelik  için Bakanlığa verdiğimiz öneri dosyasında da bunu belirttik. Kesinlikle binalar,  aşağıdan klon keserek, kırarak çökertilmemeli. Van'da bunun benzeri iş kazalarını  gördük. Bina yukarıdan aşağıya yıkılır, kesin ve net” dedi.
        
Dinamitli yıkım teknolojisi
Türkiye'de, bir iki aya kadar dinamitli yıkım teknolojisinin uygulanmaya  başlayacağına dikkati çeken Bulut, gelişmiş ülkelerde kullanılan bu metodun,  dünyada sadece 8 ya da 10 firma tarafından uygulandığını kaydetti.
Bulut, uygulaması Türkiye'de yasak olan bu metoda, hazırlanan Yıkım  Yönetmeliği'nin yeşil ışık yaktığını vurgulayarak, ancak Bakanlığın incelemesi  sonrasında vereceği sertifikasyon şartının aranacağını söyledi.

Türkiye'deki yapılaşmanın, genellikle dinamitli yıkıma uygun olmadığına  işaret eden Bulut, şöyle devam etti:

“Türkiye'de patlatma yönteminin uygulanabileceği binalar da  uygulanamayacağı binalar da var. Bu, ayrıntılı çalışma gerektiren bir tespittir.  Bir yerde patlatma yapacaksanız önce çevreyi incelemeniz lazım. Çevredeki  yapıları incelemeniz lazım. Çevredeki binalar uygun mu değil mi? Bunu  belirledikten sonra, etrafta da yeterli güvenli alana sahipseniz neden  patlatmayasınız? Örneğin çok yakın yapılaşmasından dolayı Tarlabaşı'ndaki  yıkımlar patlatmaya uygun değil. Mesela Ataşehir'de de binaların etrafında  yeterli, güvenli alanın bulunması ve iyi bir zemine sahip olunması nedeniyle  patlatma yapılabilir. Bunda hiçbir sakınca yok. Türkiye'de patlatmalı teknolojiyi  kullanmaya uygun yerler de var, uygun olmayan yerler de var. Tek tek hesaplar  yapılacak ve patlatma teknolojisini uygun yerlerde kullanacağız.”

 

 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Famous automotive brand chooses Egypt for investment over Türkiye

Tuesday, January 7, 2025

Dubai building materials prices fluctuate in the third quarter of 2024

Thursday, December 26, 2024

Yıldız Entegre ranked third in Anatolian 500

Wednesday, December 11, 2024

Saudi Arabia attracts $17.4 billion in French investments, ranks third among foreign investors

Monday, December 9, 2024

İMSAD: Construction Materials Industry Production Decreased by 2.2% in Q3

Friday, December 6, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now