Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Recep Biçer, şimdiye kadar 20 bin KOBİ’ye 300 milyon liralık destek sağladıklarını söyledi. Kredi Garanti Fonu (KGF) Başkanı Faik Yavuz, KGF Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, KGF Gaziantep Şube Müdürü Ertuğrul Çay’ın katıldığı ve Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Başkanı Eyüp Bartık’ın ev sahipliği yaptığı toplantıda konuşan Biçer, KGF ile yaptıkları çalışmaları anlattı. Biçer, İstanbul’da 4, Ankara’da 3 müdürlük olmak üzere 81 ilde 88 müdürlükle faaliyette olduklarını, tüm illerde bu toplantıları yapacaklarını, bu kapsamda Gaziantep’in ziyaret ettikleri 17’nci kent olduğunu belirtti.
ABD’nin bile KOBİ’leri sağlam tutmayı ve geliştirmeyi istediğini söyleyen Biçer, “KOBİ’leri ne kadar geliştirirsek krizlerden o kadar az etkileniriz. Türkiye’de 3 milyon 500 bin işletme var. Toplam işletme sayısının yüzde 99. 85’ini, istihdamın ise yüzde 75 ile 78’ini KOBİ’ler sağlıyor” şeklinde konuştu.
Biçer: Kitlemiz 8 kat artış gösterdi
KOSGEB’in 75 üniversite ile işbirliği olduğunun altını çizen Biçer, yapılan değişiklikle 2009 yılı sonrasında hedef kitlelerinin 8 kat artışla 3 milyon 200 bine ulaştığını belirtti. Biçer, “Bizim KOSGEB olarak verdiğimiz geri ödemeli desteğimizde faiz alınmıyor. ‘Bankalara gitmeyin bize gelin’ diyoruz. Şu ana kadar 20 bin KOBİ’mize 300 milyonluk girişimcilik desteği verdik. Girişimcilik destek programımıza şuana kadar 239’u Gaziantep’ten olmak üzere 2 bin 345 başvuru aldık. Ayrıca KOBİ’lere destek vermek amacıyla ülke genelinde 11 laboratuvarımız faaliyette” diyerek sözlerini tamamladı.
Yavuz: Gazianteplere ihtiyaç var
KGF Başkanı Faik Yavuz yaptığı sunumda “Dünya ve ülkemizdeki olumsuz gelişmelere rağmen Gaziantep, her zaman kendine hedefl er koyup başarı elde etmeye yönelik çalışıyor. Bu nedenle Gaziantep’i hep örnek gösteriyoruz” dedi. İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı Türkiye’nin İlk 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu listesinde Gaziantep’in firma sayısı ile önemli bir yere sahip olduğunu aktaran Yavuz, şunları dile getirdi: “Ülke olarak iyi örneklere ihtiyacımız var. Bu nedenle bir değil, onlarca Gaziantep’ e ihtiyacımız var. Bu nedenle bir değil, onlarca Gaziantep’ e ihtiyacımız var. Haziran 2015’e göre ihracatını 4,4 artırmayı başaran tek il Gaziantep olmuştur. Gaziantep’te kurulan OSB’lerin 5’i de doldu. Şu anda 6. OSB için çalışmalar var. Bu OSB’lerde büyük kısmı KOBİ olan 800 adet işletme faaliyet gösteriyor. Teminat engelini kaldırdığımız sürece ülke ekonomisine sağladığımız katkı da artmaktadır. KOBİ’lerimizin finansmana rahat erişebilmesi için çalışmalarımız devam ediyor. Bu tarz toplantılarda bilinirliliğimizi artırmayı istiyoruz.”
KGF Genel Müdürü Hikmet Kurnaz, “İpotek verme imkanı olmayan KOBİ’lerimize kredi imkanı sağlıyoruz” diyerek, Gaziantep’te faaliyette olan 13 bin 419 işletmeden 499 KOBİ’nin KGF’den faydalandığını söyledi. Bu sayının çok az olduğunu aktaran Kurnaz, şunları dile getirdi: “1994 yılından bu yana faaliyet gösteren, kredi veren değil krediye eriştiren bir kuruluşuz. Serbest piyasa koşullarında bankalar daha teminatlı çalışmak zorunda kalınca KGF’ye ihtiyaç duyuldu. Dünyada bin 500 civarında KGF var. AB’ye üye KGF Kuruluşları Birliği’nin 33 KGF üyesinin 2014 sonunda verdikleri garanti 80 milyar euro dolayında. Avrupa’da her 10 KOBİ’den biri bu garantiden faydalanıyor. Bizim ülkemizde ise bu rakam binde 7 civarında. Şu anda ortalama olarak her 100 KOBİ’den biri KGF’den yararlanıyor. Toplamda 25 bin KOBİ’ye ulaşmış durumdayız. KGF olarak risk paylaşım esasıyla çalışıyoruz.”
Hazine desteklerinin destek türüne göre değiştiğini aktaran Kurnaz, 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde KGF’ye önemli bir görev düştüğünü ve ihracat yapan KOBİ başına ihracat desteğini 2 milyon TL’ye yükseltildiğini de sözlerine ekledi.
KOBİ’ler büyük yarışa dahil olmalı
GTO Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık toplantıda yaptığı konuşmada, KOBİ’lerin ekonominin vazgeçilmezi olduğunu söyledi. KOBİ’lerin esas sorunun finansmana ulaşma olduğunu eden Bartık, “KGF çok önemli bir destek. KOBİ’lerin yeni iş kurma, tesis genişletilmesi, hammadde, yeni teknoloji kullanımı, yeni işyerine taşınma, nakit sıkıntısı giderme, ihracat ve ithalatın finansmanı, teminat mektubu amaçlı kredilerde KGF, KOBİ’lere her türlü desteği veriyor. KOBİ’ler ekonomimizin can damarı. Bu gerçekten hareketle Oda olarak KOBİ’lere yol açmaya çalışıyoruz. Hedefimiz onların büyük pazarlarda yarışa dahil olmalıdır.” KOSGEB desteklerinin KOBİ’lerin bölge, sektör ve ölçek parametrelerine göre farklılaşan ihtiyaçlarını dikkate alarak kurgulandığını anlatan Bartık, işletmelere desteklerin de bu gerçekten hareketle verildiğini ifade etti.
kaynak:dünya
tarih:23.07.2015
Comments
No comment yet.