Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Dış Ticaret Beklenti Anketi'nin 2013 yılı 4. çeyrek sonuçlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çağlayan, ihracat beklenti endeksinin 4. çeyrekte bir önceki döneme göre arttığını belirterek, "Dış Ticaret Beklenti Anketi’nin 2013 yılı 4. çeyreğine ilişkin sonuçları ihracatçılarımızın, yakın ve komşu coğrafyamızda yaşananlara, en büyük ihracat pazarımız olan Avrupa ekonomisindeki canlanmanın bir türlü istenilen düzeye gelmemesine ve her türlü olumsuzluğa rağmen ihracat beklenti endeksi 3. çeyrek beklentisine göre 8.6 puan arttı ve 109,6 seviyesinde gerçekleşti. İhracat Beklenti Endeksi’nin geçen yılın aynı dönemine göre 13,8 puan artmış olması da ihracatçılarımızın artık tüm olumsuzluklara rağmen geçen yılın üzerinde ihracat gerçekleştireceğine işaret etmektedir" ifadelerini kullandı.
Çağlayan, bu yılın 4. çeyreğinde, firmaların kendi sektörlerinin ihracatlarına ve ihracat sipariş düzeylerine ilişkin artış beklentileri ile birim ihracat fiyatına ilişkin artış beklentisinin bir önceki çeyreğe göre güçlenerek devam ettiğini kaydetti.
İhracat beklenti endeksinde, ihracatçıları pazar paylarında artış beklemelerinin, hem pazarlarda tutunduklarına hem de pazarlarını geliştirdiklerine işaret olduğunu vurgulayan Çağlayan, bu durumun Türkiye'nin 2023 ihracat hedefine giden yolda "ihracat için döşenen taşlar" olduğunu bildirdi.
Çağlayan, İhracat Beklenti Endeksi'nde Avrupa ülkeleri ve Diğer Asya ülkelerine (Çin, Türkmenistan, Kazakistan, Singapur, Hindistan gibi) ihracatın artacağı beklentisinin, özellikle Avrupa'ya ihracatın artması anlamına geldiğine dikkati çekerek, "İhracatımızın yakın coğrafyamızda ve önemli pazarlarımızda yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen her yıl artması, 2023 yılı ihracat hedefine ulaşmada atılan adımlardır. Yıl sonunda 2013 yılı Orta Vadeli Program hedefi olan 153,5 milyar dolar ihracat hedefinin üzerinde ihracat yapacağımıza inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Ağustos ayı ödemeler dengesi ve temmuz ayı istihdam verileri
Çağlayan, ağustos ayı ödemeler dengesi ve temmuz ayı istihdam verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede ise dünyanın en büyük hizmet ihracatçılarından biri olan Türkiye'nin, yılın 8 ayında ihracatını yüzde 15,1 artırdığını belirterek "Bu gayet iyi bir artış oranı. Verileri açıklanan ülkeler arasında Romanya’dan ve Belarus’tan sonra hizmet ihracatını en çok artıran ülkeyiz" ifadesini kullandı.
TUİK tarafından bugün temmuz ayı istihdam verilerinin açıklandığını anımsatan Çağlayan, son 12 ayda ekonominin yaklaşık 600 bin istihdam yarattığına, krizin en kötü günleri olan 2009 yılı başından bu yana toplam 6,2 milyon istihdam artışı görüldüğüne dikkati çekti.
Avrupa’da işsiz sayısında 4 milyon artış varken, Türkiye'de bundan daha fazla istihdam artışı bulunduğuna işaret eden Çağlayan, toplam istihdam hacminin 26,1 milyon düzeyinde olduğunu, geçen aya göre hafif bir düşüş görüldüğünü ancak işsizlik oranının yüzde 9,3 olarak gerçekleştiğini bildirdi.
Comments
No comment yet.