Konut ihtiyacının sürdüğü Türkiye’de Kültür ve Turizm eski Bakanı ve İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne konut sahiplerini yakından ilgilendiren 4 maddelik bir kanun teklifi sundu. 27 Haziran’da meclise sunulan teklife göre 10 yıldır sahipleri tarafından kullanılmayan konutların devlet tarafından bedellerinin ödenip kamulaştırılması daha sonra bunların ihtiyaç sahiplerine satılması öngörülüyor. Teklifin, İçişleri Plan ve Bütçe Komisyonu’nda sonra Bayındırlık İmar,
Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’na gelmesi bekleniyor.
Kanun teklifiyle ilgili olarak Dünya Gazetesi’ne konuşan İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, özellikle İstanbul, Ankara Antalya ve İzmir gibi büyükşehirlerde kooperatifl er ve çeşitli dayanışma kurumları tarafından yapılan sitelerde çok sayıda evin yıllarca boş kaldığını belirterek, “Ev sahibi tarafından 10 yılarca kullanılmayan konutlar kiraya da verilmeyip kaderlerine terk edilmiş durumda. Biri pırıl pırıl dururken diğer dairenin kapısı penceresi takılmamış. İçine yerleşme ihtiyacı his edilmemiş. Kapısı camı olmayan metruk hale gelen bu daireler çevreyi tehdit eden unsurlara dönüşüyor” dedi.
Bu durumun kent merkezlerinde tanınmış sitelerde bile yaşandığını dile getiren Günay, “Bu tür yapılar devlet tarafından rayiç bedelle alınıp kamulaştırılır. Sonrada ihtiyaç sahiplerine açık artırmayla uygun fiyatla fiyata satılır” diye konuştu. Bu durumun Anayasaya aykırı olmadığını da ifade eden eski Bakan Ertuğrul Günay, “Mülkiyet hakkının bedeli verilerek kişilerden alınıp ekonomiye kazandırılıyor” dedi. Günay, konunun gündeme gelmesinin dahi konutlarını kullanmayan konut sahiplerini harekete geçireceğini kaydetti. Ertuğrul Günay’ın sunduğu teklifin ikinci maddesine ise iskana açılmış bir bölgede 2 yıl içinde tamamlanmayan bir yapının belediyece yıkılmasını içeriyor.
Turizm sektöründe değerlendirilebilir
İnşaat sektörü de Meclis'e sunulan kanun teklifiyle ilgili olarak farklı öneriler sundu. Varyap-Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş kamulaştırma yerine uzun yıllardır kullanılmayan bu tip konutların turizme kazandırılmasının daha uygun olacağını söyledi. Varlıbaş, “Eğer amaç ekonomiye kazandırmaksa başta turizm bölgelerindeki konutlar olmak üzere bu yapılar turizmde değerlendirilebilir. Böylece boş duran konutun parasından konut sahibine pay verilerek ekonomiye kazandırılması sağlanabilir. Diğer türlü kişinin konutunu zorla almak doğru olmaz” dedi.
Teklifin uygulama şansı zayıf
KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik ise kanun teklifini ilginç olarak yorumladı. Türkiye’deki kanuni düzenlemelere göre böyle bir şeyin yapılamayacağını anlatan Çelik, demokratik ve globalleşmeye çalışan Türkiye gibi bir ekonomide teklifin bu şekliyle uygulama şansının sıfır olduğunu söyledi. “Eğer uzun yıllardır kullanılmayan çok fazla stok olduğunu tespit ettiyse, sosyal sorumluluk gereği de daireyi devlet alıp, dar gelirliye uygun koşullarla satmasını istiyorsa bu şekilde Ertuğrul Günay dinlenebilir” diyen Çelik, “Ancak devletin bunu bir kanunla çözecek kadar 10 yıldır boş kalan konut sayısının fazla olduğunu zan etmiyorum” yorumunu yaptı.
kaynak; dünya gazetesi
Comments
No comment yet.