Muammer Bilgiç, T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı/ Sinan Durmaz’a soru yöneltti.
Muammer Bilgiç:
Yatırım teşviklerinin yönlendirici etkileri söz konusudur. Kamu harcamaları, altyapı yapılanması, yatırımları enerji tüketimi malzeme emisyonu da içermektedir. Otorite ülkemizin karbonsuzlaşması ile ilgili önemli katkıları olacaktır. Çelik sektörünün karbonsuzlaşmasıyla ilgili bu değişimlerden kısaca bahsedebilir misiniz?
T.C Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sinan Durmaz:
Hususlarla ilgili olarak bizler 2023 yılı itibariyle düşük karbonlu yol haritasını oluşturmak için belli çalışmalar yaptık. 2053 yılına kadar uzanan bir yol haritası oluşturduk. Bu yol haritası tüm kamuya açık, Sanayi Bakanlığı sayfasından ulaşılabilir.
Söz konusu karbonsuzlaşma ile ilgili çalışmalar daha net, doğrudan çelik üreticilerinin fikirlerini de alarak hareket ediyoruz. Bakanlığımıza her türlü görüşlerini doğrudan bildirebilirler.
Gelecek hakkında; Japonya kalkınma ajansıyla ile 2025 yılında Türk çelik sektöründe sera gazı azaltımıyla ilgili bir çalışma / proje gerçekleştirilecek.
Diğer bakanlıklarda yapacağımız çalışmalar ve mevcut çelik sektörünün sorunlarını tartışılacak.
Bilgiç sonrasında Çolakoğlu Metalurji ’den Özgür Özsoy’a sorusunu yöneltti.
Muammer Bilgiç:
Karbonsuzlaşma konusunda çalışmalarınız ve hedefleriniz nelerdir? Karbon ayak izi azaltılmasıyla ilgili çalışmalarınız var mı?
Özgür Özsoy:
‘Ülkemizde her konuda önde gelen şirketlerinden biri Çolakoğlu Metalurjidir.
2050 hedefleri ile ilgili çalışmalar devam ediyor, net karbon ayak izi rakamlarını vermem zor, hala çalışmalar ve raporlanmalar devam ediyor. Yıl sonu raporlarla açıklayacağız.
Yenilebilir enerji konusunda da çalışmalarımız var, çünkü en büyük etki oradan geliyor, yenilenebilir enerjiyle birlikte güzel sonuçlar elde edilecek.
Yol haritası belli sadece zamanlaması ve etkileri konusunda hesaplamaları devam ediyor, raporlarla doğru ve net rakamlar açıklanacak. ‘ şeklinde yanıt verdi.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı