Çoğunluk piyasanın geleceğine yönelik temkinli
Demir Cevheri Pazarı
Demir cevheri fiyatlarında görülen ani artışların ardından pazar güçlü bir aşağı yönlü fiyat baskısı bekledi. Çoğunluk piyasanın geleceğine yönelik temkinli davranmaya başladı. Mayıs ayında iyi hava koşulları Çin'deki inşaat faaliyetleri için olumlu oldu ve bu da, çelik talebi üstünde olumlu bir etki oluşturarak demir cevheri fiyatlarını destekledi. Ancak, çoğu ürüne yönelik ihracat vergisi iadesinin ve pik demir, hurda ve kütük gibi hammaddelere yönelik ithalat vergisinin kaldırılmasının yanında Çin hükümetinin yüksek fiyatlandırma hakkındaki açıklamaları demir cevheri fiyatları üzerinde baskı oluşturdu. Mayıs ayında demir cevheri fiyatları, çelik fiyatlarını takiben yükselişe geçmiştir. Bu seyrini koruması beklenmektedir.
Türk HRC üreticileri alternatif tedarikçiler ile yaşadıkları rekabetten etkilenlendi
HRC Pazarı
Ocak ayında Türk HRC üreticileri alternatif tedarikçilerle yaşadıkları rekabetten etkilendi. Başlarda Türkiye iç pazarda üreticilerin fiyatları 810-830$/mt fabrika çıkışı aralığında yer aldı. Çin tüccarlar tarafından verilen agresif sıcak sac teklifleri piyasadaki görünümü kötüleştirdi. Ay sonunda ArcelorMittal'in fiyatlarını tekrar yükselttiğinden ihracat piyasalarındaki durum Türk çelik üreticileri için destek sağladı.
Şubat ayında AB'ye verilen fiyatlar yaklaşık 710-720$/mt FOB aralığına gerilerken, yerel piyasadaki bazı satışlar 740-760$/mt fabrika çıkışı aralığından yapıldı. Ay sonunda, Türkiye'de sıcak sac fiyatları arttı ve 800$/mt fabrika çıkışı seviyesini aştı. Fiyatlar Çin'deki olumlu görünümden, BDT çıkışlı ürün arzının sınırlı olmasından ve dönemsel olarak iyileşen talepten destek gördü.
Mart ayında Türkiye'de yassı mamul piyasasının genel görünümü iyiydi. Yerel sıcak sac fiyatları ay sonunda 120-140$/mt'luk bir artış kaydetti. Asyalısıcak sac tedarikçilerinin aktif olmaması ve sadece Hindistan'ın Akdeniz Bölgesi'ne teklif verip satış yapması arz daralmasına neden oldu. AB'ndeki arz eksikliği net ticaret açığına sebep oldu ve yerel fiyatlar 50€/ mt artarken Rusya, Mısır ve Hindistan'dan aktif bir şekilde ithalat yapıldı. Türkiye ise antidamping vergisine rağmen Avrupa'ya satış yaptı.
Türkiye'de yerel sıcak sac fiyatları Nisan ayında 120$/mt arttı. 1.000$/mt fabrika çıkışı seviyesini geçti. Arz sorununun kötüye gitmesi AB'deki ani fiyat artışlarına sebep oldu. Hem haddeciler hem de boru üreticileri iyi bir taleple karşılaştıkları için sıcak sac stoklarını yüksek fiyatlardan yeniledi.Türk üreticiler AB vergilerine rağmen ihracat yapmaya devam etti.AB, Türkiye'ye uygulanan antidamping vergilerinin asgari oranda azaltıldığını açıkladı. Çin'in vergi iadesini kaldırmasının piyasada olumlu olması bekleniyordu, ancak fiyatlar hala Asya'dan alım yapılabilecek kadar yüksekte kaldı.
Asya sıcak rulo fiyatları 21 Mayıs tarihinde 983 $ / mt FOB seviyelerindeydi. Çin hükümetinin fiyatlardaki hızlı artışı engellemeye çalıştığına dair haberlerin ardından Mayıs ayının ikinci haftasında fiyatlar düştü. Ancak talebin hala güçlü olması mevcut yumuşamanın geçici olması ve fiyatların yeniden yükselmeye başlaması bekleniyor. Diğer taraftan Avrupa pazarında sıcak rulo fiyatlarının, ArcelorMittal'den gelen tekliflerindeki en son yükselişin ardından Mayıs ortasında yeni zirveleri test etmeye devam ediyor. Avrupa pazarında arz düşüklüğü, çelik talebinin güçlü seyretmesi ve koruma önlemleri Hindistan’ın ithalat kotasını hızla tüketmesine neden oldu. AB'de yassı mamul arzında gözlenen daralmanın kısa vadede hafiflemesi beklenmediği için önümüzdeki dönemde ülkede yerel fiyatların daha da yükselmesi bekleniyor.
Düzenleyen: Ayşenur Ustaoğlu
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı