Çin'in paslanmaz çelik ithalatı ekim ayında 167.000 tona ulaşarak bir önceki aya göre %33,46 artış gösterdi. Ancak, bu rakam geçen yılın aynı dönemine kıyasla %48,1’lik bir düşüşü temsil etti. Hurda hariç toplam 131.900 ton olan ithalatın büyük kısmı Endonezya’dan geldi. Eylül ayına göre %49,04 artan bu hacim, yıllık bazda ise %47,75 düşüş kaydetti.
Ürün bazında, ithalat dinamiklerinde önemli değişiklikler yaşandı. Endonezya'dan gelen yarı mamul ürünlerin miktarında düşüş görülürken, soğuk haddelenmiş paslanmaz çelik ürünleri güçlü bir artış sergiledi. Soğuk haddelenmiş ürünlerin hacmi yaklaşık 52.200 ton arttı ve bir önceki aya göre %133,19 oranında artış gösterdi. Bu artış, Endonezya’daki paslanmaz çelik soğuk haddeleme tesislerinde üretimin yeniden başlamasıyla ilişkilendiriliyor. 300 serisi soğuk haddelenmiş ürünlerin yoğun şekilde Çin’e sevk edilmesiyle bu akışın kasım ayında da yüksek seviyede devam etmesi bekleniyor.
Çin’in paslanmaz çelik ihracatı, ekim ayında 469.200 tona ulaştı. Bu miktar, bir önceki aya göre %10,6 düşüşü, geçen yılın aynı dönemine göre ise %19 artışı yansıttı. Dar şeritler, profiller ve borular istikrarlı ihracat seviyelerini korurken, rulo, levha ve nihai ürün ihracatında belirgin düşüşler yaşandı.
İhracat hacmindeki düşüşte, ekim ayında yükselen paslanmaz çelik fiyatları ve küresel talepteki döngüsel zayıflama etkili oldu. Bunun yanı sıra, döviz kurlarındaki büyük dalgalanmalar ve artan riskten kaçınma eğilimi, emtia piyasalarını baskı altına aldı. Ülke bazında bakıldığında, Güney Kore, Hindistan ve Türkiye’ye yapılan ihracatta ciddi düşüşler görülürken, Vietnam ve Malezya gibi Güneydoğu Asya ülkelerine sevkiyatlar sabit kaldı.
Makroekonomik faktörler ve uluslararası ticaret sürtüşmelerinin yoğunlaşması, Çin’in paslanmaz çelik ihracatçıları üzerinde daha fazla baskı yaratıyor. Kasım ayı ve dördüncü çeyrek boyunca ihracat hacimlerinde önemli düşüşler bekleniyor, bu da küresel ticaret ortamındaki zorlukların altını çiziyor.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı