Çin'in çelik ihracatının 2024'te sekiz yıllık zirveye ulaşması ve 2016'dan bu yana ilk kez 100 milyon tonu aşması bekleniyor. Son zamanlarda ihracattaki artış, dünya çeliğinin yarısından fazlasını üreten Çin'deki iç talebin önemli ölçüde azalmasıyla gerçekleşiyor. Yerel tüketimdeki bu düşüş, Çinli üreticilerin özellikle Güneydoğu Asya ve Avrupa'ya olmak üzere küresel pazara daha fazla açılmasına yol açıyor.
Çin’in çelik ihracatındaki artış, küresel fiyatlarda düşüşe yol açıyor ve diğer ülkelerin koruyucu önlemlerle misilleme yapabileceği endişelerini artırıyor. Piyasa uzmanları, Çin'e karşı daha fazla ticaret anlaşmazlığı çıkacağını ve bunun Çin çeliğine daha yüksek tarifelerle sonuçlanabileceğini öngörüyor.
Çin Demir Çelik Birliği, yerel çelik üreticilerini haksız rekabete girmekle ve pazar payı kazanmak için fiyat indirimlerine yönelmekle eleştiriyor. Çin'in ekonomik yavaşlaması ve düşen inşaat faaliyetleri arz sorununu daha da kötüleştiriyor. Buna karşılık, Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı yeni çelik tesisleri için onayları askıya alıyor. İlerleyen dönemlerde Çin'in Avrupa'ya yaptığı çelik ihracatının daha da artması ve mevcut tarifelere rağmen Avrupa pazarlarında giderek daha rekabetçi hale gelmesi bekleniyor.
Avrupa'nın Çin çeliğine en az %18,1 oranında gümrük vergisi uygulamasına rağmen, Çin'in yurtiçi fiyatlarında yaşadığı düşüş Çin çeliğini yurtdışında maliyet açısından rekabetçi hale getiriyor. Sektör oyuncuları, Çinli üreticilerin Avrupa ve Asya'daki güçlü talepten faydalandığını ancak küresel talebin yumuşadığına dair işaretler olduğunu belirtiyor.
Dünyanın en büyük çelik üreticisi Baowu Steel Group, çelik sektörünün 2008 ve 2015 yıllarında yaşanan düşüşlerden daha sert olabilecek zorlu bir dönemle karşı karşıya olduğu konusunda uyarıyor. Çinli çelik üreticileri mali açıdan zorluk çekiyor; fabrikaların yalnızca %1'i şu anda kârlı durumda ve yılın ilk yedi ayında toplam 2,8 milyar RMB (390 milyon USD) zarar ettiler.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı