Cezayir Ulusal Bankalar ve Finansal Kurumlar Birliği (NABFI) ülkenin endüstriyel kapasitesini güçlendirmek ve yabancı çeliğe olan bağımlılığını azaltmak amacıyla bazı çelik ürünlerinin ithalatını yasaklayan bir yönerge yayınladı.
Çelik alaşımlarından yapılmış filmaşin gibi belirli çelik ürünlerini (7227 90 00 00 gümrük tarife kalemi altında) etkileyen yasak, yerli üretimi artırmaya ve ithalatı azaltmaya yönelik daha geniş bir stratejinin parçasıdır.
Talimat, Ticaret ve İhracatı Geliştirme Bakanlığı Genel Sekreterliği'nin bankalara gönderdiği ve ister yeniden satış ister üretim amaçlı olsun, bu çelik ürünlerinin ithalatına ilişkin banka mutabakat taleplerine onay vermemeleri talimatını içeren bir telgrafın ardından geldi. Bununla birlikte telgrafta, karardan önce halihazırda tanımlanmış ve önceden banka ikametgahı veya nakliye belgeleriyle desteklenmiş ürünlerin yasaktan etkilenmeyeceği açıklığa kavuşturuldu.
NABFI, ilgili tüm tarafları yönergeye uymak ve yeni tedbirlerin sorunsuz bir şekilde uygulanmasını sağlamak için derhal harekete geçmeye çağırdı.
Bu karar, Cezayir'in çelik sektöründe önemli adımlar attığı bir dönemde alınmıştır. Cezayir, yıllarca ithalata bağımlı kaldıktan sonra, daha önce birkaç yıl boyunca ithal ettiği çelik ürünlerini yakın zamanda ihraç etmeye başladı. Ülkenin yerli çelik üretimi artarken, hükümet yabancı çeliğe olan bağımlılığın ortadan kaldırılması gerektiğini vurguluyor.
Sanayi Bakanı Ali Aoun, çelik ithalatının “tehlikeli aşamasından” uzaklaşmanın önemini vurgulayarak, yerel üretimin altyapı ve inşaat projelerinde kullanılan çelik ürünlerine yönelik artan talebi karşılaması gerektiğini ileri sürdü. Cezayir'in sanayi tabanını genişletme ve modernleştirme çabaları, uzun vadeli ekonomik çeşitlendirme planları için hayati önem taşıyor.
Belirli çelik ürünlerinin ithalatının yasaklanması, hükümetin yerli çelik üretimini artırma ve ticaret açığını azaltma yönündeki kararlı çabalarına işaret ediyor. Sektörde devam eden yatırımlarla Cezayir, yerel sanayilere öncelik verilmesini sağlarken çelik üretiminde kendisini bölgesel bir lider olarak konumlandırmayı hedefliyor.
Bu mevzuat değişimi, Cezayir'in ekonomide kendi kendine yeterlilik ve temel sektörlerde ithalata bağımlılığı azaltmaya yönelik daha geniş hedeflerini yansıtmakta ve çelik ürünlerine yönelik artan talep karşısında ülkenin endüstriyel kapasitesini arttırmaya yönelik önemli bir adımı işaret etmektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı