Ocak ayı ortasına kadar, birçok büyük Avrupalı çelik üreticisi, artan girdi maliyetlerine atıfta bulunarak piyasaya önemli fiyat artışları sinyali verdi. Distribütörler, böyle bir hareketin uzun ömürlülüğü konusunda şüpheliydi. Tüketici talebi henüz toparlanmadı ve pek çok kişi, erken artışların herhangi bir talep toparlanmasını engelleyeceğine inanıyor.
Yıla geleneksel olarak yavaş başlangıç, ayın ikinci haftasına kadar uzadı. Güney Avrupa'daki fabrikaların bayram tatilinden sonra çalışmaya devam etmesi, hareketli bir faaliyete yol açmadı. Üreticiler soğukkanlılıkla ileri siparişleri değerlendiriyor ve hammadde maliyet artışlarının etkilerini hesaplıyorlardı.
Çelik servis merkezleri ve distribütörler, 2023'ün ilk çeyreği için hacimleri güvence altına almak için cazip Aralık indirimlerinden yararlandı. Fiyatların hızla Aralık başı seviyelerine döneceğini ve ardından mütevazı da olsa daha da yükseleceğini düşündüler.
Dağıtım sektörü, cari piyasa fiyatlarının üzerinde satın alınan hisse senetleri üzerinde oturuyor. Bu dengesizliği gidermek için yukarı doğru bir hareketi memnuniyetle karşılayacaktır. Yassı ürünler için ilk beklenti, ton başına 50 €'luk bir artıştı, ancak bu artış ilk üç aylık dönemde kademeli olarak gerçekleşti.
Ancak Covid'in neden olduğu hızlı fiyat artışlarından bu yana, fabrikaların fiyatlandırma felsefesi değişti. Küçük hareketler artık yeterli görülmemektedir. Büyük üreticiler, piyasa koşullarından bağımsız olarak ton başına 50 €'yu minimum başlangıç noktası olarak kabul etmektedir.
Ancak talep hassas olmaya devam ediyor ve büyük zamlar yeni ve mevcut projeleri tehdit ediyor. Bazı kullanıcılar, hizmet merkezlerinin direndiği dördüncü çeyrek düşüşlerine paralel olarak hala daha fazla fiyat indirimi talep ediyor. Stokların tükendiğine ve belirli ürünlerin kıtlığına dair kanıtlara rağmen, distribütörler envanteri satış değerlerinden daha yüksek fiyatlarla yenilemeyi göze alamazlar.
Birçok hisse senedi uzmanı, Nisan ayında bir çöküşle birlikte kısa vadeli bir fiyat zamından korkuyor. Zamanında satın alan ve Ocak ayı başında temize çıkarılan rekabetçi ithalat hacimleri alanlar, mevcut siparişlere sıkı sıkıya bağlı kalacaklar. Otomotiv endüstrisi ılımlı büyümesini sürdürürse, fabrikalar kaçınılmaz aşağı yönlü fiyat düzeltmesiyle birlikte ilk çeyrekte bir kez daha sipariş aramaya başlayacak.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı