G20 anlaşması, Çelik Fazlalık Kapasitesi Hakkında Küresel Forum adı altında, Çin'e yönelik bir hareket olarak ülkelere sübvansiyonları erteleyecek ve kapasiteyi aşacaklarına söz verdi. Bu hareket, Kore ve Japonya'nın dampingini önlemeye de yarayabilir.
Cumartesi günü ABD(en büyük çelik ithalatçısı) ve Çin(en büyük çelik ihracatçısı) arasında müzakere edilen anlaşma, bu ayın ilerleyen günlerinde Beunos Aires'de yapılacak DTO toplantısında sunulacak.
Ancak anlaşmanın bir parçası olan Hintli yetkililer, anlaşmanın daha çok bir niyet beyanı olduğunu ve Çin'in, çarpık piyasa ticareti üzerine daha fazla sorumluluk üstlenmesi için ABD'nin baskısına direndikçe gerçek teslimatlar üzerinde gerilediğini söyledi.
Fakat, anlaşmayı gerçekleştirme çabalarına öncülük eden Avrupalılar memnun görünüyordu.
Çin ekonomisi yavaşlarken, çelik talebi daralmakta ve aşırı kapasite fazlası ortaya çıkmaktadır. Dünya Çelik Birliği, 2015 yılında Çin'in talebinin % 3.5 düştüğünü ve 2016 ve 2017 yıllarında % 7 oranında daha da küçülerek yaklaşık 626 milyon tona indiğini söyledi. Yaklaşık 803 milyon tonluk kapasiteye sahip olan Çin, arz yönlü reformların bir parçası olarak beş yıl boyunca 150 milyon tonluk kapasitesini azaltmayı planlıyor.
Bununla birlikte Çinliler, küresel sorundan tek başlarına sorumlu tutulamayacaklarını ve diğer ülkelerin de iştirak etmelerinin gerektiği konusunda şikayet ediyorlar.
Hindistan ise, yerel fabrikalarını ucuz fiyatlamaya başvuran Çin, Doğu Asya ve Doğu Avrupa ülkeleri tarafından dampinglenmeye karşı korumak için bir vergi duvarı oluşturmaya çalışıyor.
Japonya, geçtiğimiz yıl boyunca Hindistan'a yaptığı çelik ihracatını neredeyse yarıya indiren kısıtlamalar yüzünden Hindistan'ı DTÖ'ye götürmekle tehdit etti.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmadı