Dünyadan örneklerin incelendiği toplantıda İzmir’deki yenilenebilir enerji potansiyelinin daha verimli kullanılması gerektiği mesajı üzerinde duruldu.
Troya Çevre Derneği tarafından düzenlenen, Almanya, Gürcistan, Ermenistan, Belçika ve Danimarka’dan konuşmacıların yer aldığı 3’üncü Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri Konferansı’na, Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Aslanoğlu ile aynı zamanda İzmir Enerji Kooperatifi Başkanı olan Meclis Üyesi Çağlar Kalkan da katıldı. Bu yılın ana teması Balkan ve Doğu Avrupa ülkelerindeki enerji kooperatifleri ve girişimleri olan toplantının açılışında konuşan Şenol Aslanoğlu, İzmir açısından oldukça stratejik durumda olan sektörlerin başında yenilenebilir enerji sektörü geldiğini vurgulayarak “Rüzgarımız ve güneşimiz pek çok dünya ülkesine göre bir hazine değeri taşıyor. Bu tür enerji kaynaklarını etkin kullanmak ekonomimize de yeni bir soluk getirecek; enerji bağımlılığını düşünürsek, tabiri caizse ekonomiyi de yenileyecektir” dedi.
GELİŞMİŞ ÜLKELER DE BU ALANA YÖNELECEK
Yakın gelecekte çevresel sorunlara bağlı olarak kaynakların tükenecek olmasının, sürdürülebilir kalkınmanın öneminin anlaşılmasını sağladığını belirten Aslanoğlu, “Gelinen noktada yenilenebilir enerji üretimi, dünya çapında bir öncelik haline geldi. Dünyada enerji sektörü iklim değişikliğinin yarattığı sorunlar nedeniyle radikal bir dönüşüm sürecinden geçiyor” dedi. Konuşmasında Kyoto Protokolüne de işaret eden Aslanoğlu, önümüzdeki süreçte dünyanın önde gelen ülkelerinin enerji ihtiyaçlarının büyük bölümünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacağını söyledi.
“YENİ ÇÖZÜM BULUNMALI”
Türkiye’nin enerji kaynak tercihinde görülen değişikliklerin nedenini de sadece çevresel faktörlerle açıklamanın yetersiz olacağının altını çizen Aslanoğlu, “Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı olan cari açığın en büyük nedeni, ülkemizin enerjide dışa bağımlı olmasıdır. Türkiye’de petrol ve doğalgazın neredeyse tamamı, kömürün ise beşte biri ithal ediliyor. Ülkemizde elektrik üretimi her yıl yüzde 7-8 oranında artıyor. Ham petrol ve doğalgazda yetersiz üretim miktarına rağmen, Türkiye’de elektrik üretimi konusunda yerli kaynaklara dayalı imkanlar olduğu biliniyor. Bu nedenle Türkiye’nin elektrik üretimi için yeni çözüm yolları bulması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.
“ÖRNEKLER ÇOĞALMALI”
Aslanoğlu, İzmir’de de büyük bir potansiyel bulunduğunu ancak daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, Yenilenebilir Enerji Kooperatifleri modelinin önemli bir yatırım türü olduğunu, enerji ihtiyaçlarını bu şekilde karşılamak isteyen girişimcilerin, bir araya gelerek tüketimlerini ortak karşılamak için kurdukları bu oluşumların gün geçtikçe önem kazandığını dile getirdi. Bu girişimlere avantajlar da sunulduğunu belirten Aslanoğlu, “Örneklerin çoğalmasını umuyoruz. İzmir’in yenilenebilir enerji potansiyelinin etkin bir şekilde kullanılması şart. Biz de Oda olarak bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız” diye konuştu.
KALKAN’DAN TEŞEKKÜR
İZTO Meclis Üyesi ve İzmir Enerji Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Çağlar Kalkan, yenilenebilir enerji konusundaki dünyadaki deneyimlerin aktarılması ve bilgi birikiminin oluşturulması için toplantının büyük katkı sağlayacağını dile getirdi. Kooperatifçiliğin gelişmesi için Bakanlık ve İl Müdürlüğü düzeyinde destek aldıklarını belirten Kalkan, “Bir teşekkürüm de Meclis Üyesi olarak bulunduğum İZTO’ya. Bize kapılarını açtığı için çok teşekkür ederim” dedi.
ERSÜ: TEKELLEŞME DE ÖNLENECEK
İzmir İl Ticaret Müdürü Şahin Ersü, “Geç kalmış olduğumuz bu alana biraz daha hızlı, hatta nefes almadan, var gücümüzle ulaşmamız gerektiğinin bilincindeyiz. Rüzgarımız memleketimizde çok, güneşimiz bol, biyokütle enerji kaynaklarımız adeta namütenahi. Bunları kullanmakta geç kaldık. Bunları demokratik yapılanmanın en önemli ifadelerinden biri olan kooperatifleşmekle de aşacağımıza inanıyoruz. Bununla güzel ülkemizin çevresini de koruyacağız. Bunun bilincindeyiz. Bu sayede enerjide tekelleşmeyi de önlemiş olacağız” dedi.
KAYA: YENİ BİR KAVRAM
Troya Çevre Derneği Başkanı Oral Kaya, ilk iki konferansı Çanakkale’de yaptıklarını hatırlatarak, “ Yenilenebilir enerji kooperatifleri kavramı ülkemizde çok yeni olan bir kavram. Bütün dünyada da kökeni en fazla 30 yıla dayanıyor. Bu alana girdiğimizde bir baktık ki büyük bir eksiklik ve sıkıntı yaşanıyordu. Deneyimler ve nasıl bir yol haritası çizmemiz gerektiği bilinmiyordu. Bu nedenle yurtdışı örneklerini görmek istedik” dedi.
Comments
No comment yet.