9,321.64 TRY BIST 100 BIST 100
38.18 USD USD USD
5.27 CNY CNY CNY
44.06 EUR EUR EUR
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
45.84 TRY Interest Interest
66.96 USD Fossil Oil Fossil Oil
40.44 USD Silver Silver
4.76 USD Copper Copper
99.35 USD Iron Ore Iron Ore
352.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
4,286.58 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Türkiye'den "Dört Dörtlük" Büyüme

Türkiye, ikinci çeyreğe ilişkin beklentilerin üzerinde gelen yüzde 4,4'lük büyüme oranıyla, Avrupa ülkelerinin tamamından daha iyi bir performans sergiledi.

Türkiye'den "Dört Dörtlük" Büyüme

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Türk ekonomisinin yıllık bazda ikinci çeyrek büyüme rakamını yüzde 4,4 olarak açıkladı.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avro Bölgesi ekonomisi bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0,5 oranında daralırken, yüzde 0'la Avrupa Birliği'nde (AB)  büyüme hızı değişmedi. Yılın ilk çeyreğinde  Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) Avro Bölgesi’nde yıllık bazda yüzde 1, AB’de ise 0,7 oranında daralmıştı. Söz konusu dönemde, Türkiye ekonomisi yüzde 2,9büyüme kaydetmişti.

AA muhabirinin Eurostat ve TÜİK verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte yüzde 4,4'le Avro Bölgesi ve AB ortalamalarının çok üzerinde büyüdü.

AB üyesi ülkeler arasında bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda ekonomisi en fazla büyüyen ülke yüzde 4,3 ile Letonya olurken, en fazla daralan ülke yüzde 5,2 ile Güney Kıbrıs Rum kesimi oldu.

Litvanya, İngiltere, Romanya, Estonya ve Polonya ekonomileri yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1'in üzerinde büyüme gösterirken,  Almanya, Fransa, Avusturya ve Slovakya hem çeyrek hem de yıllık bazda büyüyen ülkeler arasında yer aldı.

Yıllık bazda, Avrupa'nın Güney Kıbrıs Rum kesiminden sonra en çok daralan ekonomileri ise Yunanistan, Slovenya, İtalya, Portekiz, Hollanda, İspanya, Çek Cumhuriyeti ve Belçika oldu.

ABD'den yaklaşık 2 kat hızlı büyüdük

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 oranında büyüdü.

Bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,9 oranında büyüme kaydeden ülke ekonomisi geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,1, ikinci çeyrekte yüzde 2,8, üçüncü çeyrekte yüzde 1,5 ve son çeyrekte yüzde 1,4 oranlarında büyüyerek GSYH’sini Avrupa ortalamasının üzerinde artırmıştı.

Yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre dünyanın en büyük ekonomisi ABD yüzde 1,6, Japonya ekonomisi ise ancak yüzde 0,9 oranında büyüme kaydetti.

Çağlayan: 'Yüzde 4,4' Türkiye'yi dünya ekonomisinden ayrıştırdı"

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yüzde 4,4 lük büyümenin Türkiye'yi dünya ekonomisinden ayrıştırdığını ifade ederek, açıklanan rakamla birlikte Türkiye'nin Avrupa'nın en hızlı büyüyen ülkesi olduğuna dikkati çekti. Çağlayan, "Bu rakamlarla hem Avrupa'nın şampiyonu olduk, hem OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ülke olduk hem de gelişmekte olan ülkeler arasında Çin'den sonra en fazla büyüyen ikinci ekonomi olduk" dedi.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

China warns of retaliation: “We will retaliate against countries that harm our interests”

Monday, April 21, 2025

EU resumes free trade negotiations with Gulf states

Monday, April 21, 2025

Green hydrogen could play a role in closing Türkiye's current account deficit

Monday, April 21, 2025

Tariff exemption from Trump for technology products

Sunday, April 13, 2025

US and Iran nuclear talks described as constructive

Sunday, April 13, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now