Kredi Kayıt Bürosu'nun (KKB) Ataşehir'deki yeni binasının açılışı ile çek ve risk raporlarının elektronik ortama taşındığı ''E-Rapor Sistemi''nin tanıtımında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, aslında bir bina ve bir elektronik raporlama sisteminin hizmete açılışından bahsedilse de işin özünde Türk ticaret hayatı için yepyeni bir dönem başladığını belirtti.
Sistemdeki bilgilerin bundan sonra çek alan, senet alan ya da herhangi bir şekilde birbirine kredi açan şirketlerin, müteşebbislerin işine çok çok kolaylaştıracağını ifade edildi.
Kredi Kayıt Bürosu KKB Nedir ?
Kredi Kayıt Bürosu A.Ş., kredi kuruluşları (mevduat bankaları ile katılım bankaları) ile finansal kuruluşlar (kredi kuruluşları dışında kalan ve sigortacılık, bireysel emeklilik vs.) arasında bu kuruluşların müşterilerinin risk durumlarının;
İzlenmesi, değerlendirilmesi, kontrolü ve müşteri hizmetlerinin yerine getirilmesi nedeniyle yapılacak bilgi ve belge alışverişini sağlamak üzere anonim şirket şeklinde kurulmuş bir destek hizmet kuruluşu olup; KKB üyesi olan olan kuruluşlar da müşterilerine ait kredi bilgilerini bu Kanunun aynı maddesi uyarınca birbirleriyle paylaşmaktadırlar.
KKB, bu amaç doğrultusunda geliştirdiği ve Kredi Referans Sistemic (KRS) olarak adlandırdığı sistemi Nisan 1999′da sektörün hizmetine sunmuş olup; 100 üye kuruma hizmet vermektedir.
Kayıt yaptırmanın şart olduğu bu sistemde Kayıt Nasıl Yapılır?
Kullanıcı açısından ise sistem şöyle:
- Örneğin bir vatandaş arabasını satacak. Alıcı araba için nakit yerine çek, senet ya da veresiye teklif etti.
- Satıcı, alıcının mali geçmişini öğrenebilmek için KKB sicil raporunu isteyecek.
- Alıcı, bu raporu alabilmek için önce bir banka şubesine gidip KKB’ye kayıt yaptıracak.
- Bankaların uyguladığı rapor ücretini ödeyerek yada bazı bankaların ATM ve internet şubesinden işlem yaparakta alabilirsiniz.
Tek kullanımlık şifre verilecek
- KBB kendisine bir kullanıcı kimliği ve şifre verecek.
- Alıcı isterse o anda sicil raporunu bankadan alabileceği gibi, şifresini satıcıya verip KBB’nin internet sitesinden kendisini sorgulamasına izin verecek.
- Tek kullanımlık şifreyle sisteme giren satıcısı alıcıyı sorgulayacak.
KKB Risk Raporu Ücreti Ne Kadar ?
Bu sistem herkese açık olacağından alım – satımlarda ufak bir ücret karşılığında alış – veriş yapılacak kişinin kredi/sicil raporunu görebilir ve ticaret güvenini sağlayabilirsiniz. Risk raporu almanın ücreti bankadan bankaya 5 ila 15 lira arasında değişiyor. Bazı bankalar raporu 2 liraya ATM ve internet üzerinden de veriyor.
BİREYSEL KKB SORGULAMA
KURUMSAL KKB SORGULAMA
Comments
No comment yet.