Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin büyük bir sıcaklık trendine girdiğini ifade etti.
Kuraklığın tarım ürünlerini olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, "Mart ayına geldiğimizde, ay sonu itibarıyla bir don faciasıyla karşı karşıya kaldık. Çiçekler yandı. O da birtakım ürünlerimizi olumsuz etkiledi. Arkasından dolu ve aşırı yağışlar geldi. Bütün bunlara baktığımızda bu sene buğday üretimimiz başta olmak üzere bazı ürünler olumsuz etkilenecek. Türkiye'nin ihtiyacı 18 milyon ton civarında ama yine o rakamı tutturacağız" dedi.
Bayraktar, Malatya'da kayısı, Karadeniz Bölgesi'nde hem doğu hem de batıda fındığın olumsuz hava koşullarından etkilendiğini belirtti.
"Üretici ucuza üretiyor, tüketici pahalıya yiyor"
Son günlerde ithalat söylemlerinin fazla olduğuna değinen Bayraktar, şöyle devam etti:
"Üretici fiyatlarını takip ettiğimizde üretici fiyatlarının yıllık yüzde 6,5 civarında arttığını görüyoruz. Gıda fiyatlarında yüzde 12 civarında bir artış var. Bu da üretici ile tüketici arasındaki fiyat makasının açıldığını gösteriyor. Yani biz eğer üretemezsek üretici fiyatları yüksek olur, şu an üretiyoruz. Ülkenin gıda güvencesini sağlıyoruz. Gıda fiyatları yüzde 12'leri bulmuşsa bunun üzerinde durmamız lazım. Yani üretici ucuza üretiyor, tüketici pahalıya yiyor. Bunun ortadan kaldırılması gerekir. İthalat için şu an bir neden görmüyorum. İthal söylemleri üreticimizi de bizi de üzüyor. Bir gerekçe olmadan bu söylemlerin yapılması piyasayı da olumsuz etkiliyor. Onun için bu söylemlerden uzak durulmalı."
Kuraklık felaketi sonucunda üreticinin gelecek yıl tarlalara girmesi için desteklenmesi gerektiğini ifade eden Bayraktar, "Çiftçimizin moralini yükseltmemiz lazım. Üreticimizin borçlarının yapılandırılmasını, hatta yeni krediler açılmasını da istiyoruz" diye konuştu.
Bayraktar, birlik olarak doğal afetten zarar gören bölgelerde çalışmalar yaptıklarını, bu çalışmaları da rapora dönüştürdüklerini kaydetti.
Comments
No comment yet.