9,866.73 TRY BIST 100 BIST 100
4.87 CNY CNY CNY
35.48 USD USD USD
36.53 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
39.25 TRY Interest Interest
81.60 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.67 USD Silver Silver
4.46 USD Copper Copper
100.74 USD Iron Ore Iron Ore
350.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
3,100.05 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Nakliyecinin Gözü 10 Ekim Toplantısında

Kriz çözülme yoluna girdi ancak nakliyecilerin Rusya taşımalarında yaşadığı büyük sıkıntı devam ediyor...

Nakliyecinin Gözü 10 Ekim Toplantısında

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus Lider Putin’in görüşmesi sonrasında Rusya ile yaşanan kriz çözülme yoluna girdi. Yaptırımları sonucu bu ülkeye taşımaları sıfırlanan Türk lojistik sektöründe de çözüm umudu doğdu. Rusya'dan ilk pozitif sinyaller geldi. Henüz geçiş belgesi ve vize sorunu çözülmüş olmasa da Rusya, Türk TIR'larına yönelik baskıcı tutumuna son verdi. Konunun tam çözüme kavuşturulması için yeni bir takvim var. 10 Ekim'de İstanbul'da Türkiye- Rusya Karma Ekonomik Komisyon (KEK) toplantısı gerçekleşecek. Sektör temsilcileri, yeterli sayıda geçiş belgesi alabilmek ve vize sorununun tamamen ortadan kalkabilmesi için bu toplantıya umut bağlamış durumda. UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, "Nakliyeciler dört gözle adım atılmasını bekliyor" dedi.

Nakliyeci dört gözle çözüm bekliyor

Bilindiği gibi kriz sonrası Rusya Federasyonu 1 Ocak 2016’dan itibaren Türk vatandaşlarına dolayısıyla Türk sürücülerine vize uygulaması başlamıştı. Rus araçlar 2016 yılının ilk 4 ayında Türkiye'den ihraç yüklü çıkış sayısı 580 olurken, Türk TIR'larının Rusya'ya sefer sayısı sıfırlanmıştı. Bu haksız rekabet üzerine Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND) girişimiyle Türkiye de karşı vize uygulaması başlatmış,1 Haziran itibariyle giriş yapacak Rus TIR'larına vize şartı getirmişti.

Birçok sektörde olduğu gibi nakliyede de çözüm yoluna girildi. Karşılıklı sert uygulamalar kalkıyor. Ancak daha alınması gereken yol var. UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, 10 – 12 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da yapılacak Türkiye- Rusya KEK toplantısında Ekonomi Bakanlığı yetkililerinin sürücü vizeleri ve diğer kısıtlamaların kaldırılması konularını gündeme taşıyacaklarını aktardı. Toplantıya Ulaştırma Bakanlığı'nın da katılacağı bilgisini veren Şener, "Rusya ve Türkiye devlet liderleri yaptıkları toplantıda ilişkilerin uçak krizi öncesinden daha iyi olacağını söylemişti. Bizim ihracatçımız ve nakliyeciler olarak bizler de dört gözle taşımacılık sorunlarının çözümü için adım atılmasını bekliyoruz. İki tarafın sürücüleri de acil çözüm bekliyor. Bu mesele ulaştırma bakanlıklarını ilgilendirse de anahtarı açacak olan Dışişleri Bakanlığı. Biz herkesi göreve davet ediyoruz. Liderlik vizyonuna sahip çıkmaya davet ediyoruz" dedi. Türk nakliyeciler vizenin kalkmasını ve ihtiyaç duyulan 40 bin geçiş belgesi verilmesini talep ediyor.

Demirağ: Çözüm konusunda umutluyuz

Rusya'ya en fazla taşıma yapan firmalardan Logitrans'ın CEO'su Sertalp Demirağ, taşımaların yeniden eski rakamlara ulaşacağı konusunda umutlu olduklarını vurgulayarak, "Sorun henüz tam çözülmüş değil ancak Türk araçlarını artık durdurmuyorlar. Gelişmeler pozitif yönde” dedi.

Asaul: Önce vize sorunu konuşulacak

Rusya Ulaştırma Bakanı Yardımcısı Nikolay Asaul, kara taşımacılığında Türkiye’nin öncelikle şoförlerin Rusya’ya girişte yaşadığı vize sorununu çözmek istediğini belirtti. Asaul, “Türkiye, şoförler için vize sorunun çözülmediğini, diğer izinlerle ilgili konuşmanın erken olduğunu düşünüyor. Türkiye hükümetler arası komisyonda öncelikle vize sorununu çözmek istiyor” dedi. Asaul, bu problemin çözüme kavuşturulmasının ardından Rusya Ulaştırma Bakanlığı’yla TIR kotası sorununun yeniden gündeme getirileceğini ifade etti. Rusya, sene başında Türkiye’ye karşı uyguladığı yaptırımlar kapsamında karayolu taşımacılığında TIR kotasını 8 binden 2 bine düşürmüştü. Rusya Ulaştırma Bakanı Maksim Sokolov, yaz aylarında yaptığı açıklamada Türkiye ile tır kotaları konusunda müzakereler yapılacağını bildirmişti.

Beyaz Rusya ve Ukrayna taşımalarında büyük artış

DKV Euro Service Türkiye Satış Müdürü Deniz Çokcoş Sezer, kriz sonrası Türk nakliye firmalarının zorunlu güzergâh değişimi nedeniyle yönünü Beyaz Rusya ve Ukrayna’ya çevirdiklerini söyledi. Nakliyeciler bu zorunlu güzergah nedeniyle akaryakıtta yüzde 35’e, otoyolda ise yüzde 350’ye varan maliyet artışıyla karşı karşıya kaldı. Geçen yıl Ocak-Haziran ayları içerisinde Beyaz Rusya’ya 714 sefer yapan nakliyecilerin, 2016’nın aynı döneminde sefer sayısı yüzde 472’lik artışla 4 bin 84’e çıktı. Aynı dönemde Ukrayna’ya ise yüzde 178’lik artışla 2 bin 166 sefer gerçekleştirdi. Sezer, “Yakın zamanda ilişkilerin iyileştirilmesi için gereken adımlar atılarak Rusya kapılarının yeniden açılması gündeme geldi. Bunun olumlu sonuçlarını 2017 ortalarına doğru daha belirgin olarak göreceğimizi düşünüyorum” dedi.

http://www.dunya.com/

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

US industrial production exceeded expectations last month

Saturday, January 18, 2025

Minister of Energy and Natural Resources Bayraktar met with the Minister of Investment in the UAE

Tuesday, January 14, 2025

Important visit from Syria to Türkiye

Tuesday, January 14, 2025

Riyadh ministerial and Arab leaders meeting calls for lifting Syria sanctions

Monday, January 13, 2025

Hatay will be the logistics center of the Middle East and the Gulf

Sunday, January 5, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now