Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, "Beklentimiz ve arzumuz, kurdaki olumlu görünümün devam etmesi halinde Merkez Bankası'nın faiz indirimi yaparak, sanayicimizi rahatlatması yönündedir. Bu koşullarda yatırım artacak, üretim canlanacaktır" dedi.
"Engelliler Haftası" dolayısıyla Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi'nde düzenlenen Kocaeli Sanayi Odası'nın (KSO) mayıs ayı meclis toplantısında konuşan Zeytinoğlu, mart ayı ihracatının 14,7 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştığını söyledi.
Bunun memnuniyet verici olduğunu dile getiren Zeytinoğlu, ihracattaki bu artışların yıl sonu hedefine ulaşmada olumlu yansıyacağını ifade etti.
Zeytinoğlu, Türkiye geneliyle kıyaslandığında Kocaeli'nin ihracat artışında geride kaldığına dikkati çekerek, yılın ilk çeyreğinde bazı büyük ölçekli firmaların üretim bantları aktif hale geçmedi için ihracata başlamadığını kaydetti.
İhracatta gelecek aylarda Kocaeli ölçeğinde de artış beklediklerini vurgulayan Zeytinoğlu, "Reel sektör temsilcileri olarak faiz indirimi istiyoruz. Beklentimiz ve arzumuz, kurdaki olumlu görünümün devam etmesi halinde Merkez Bankası'nın faiz indirimi yaparak, sanayicimizi rahatlatması yönündedir. Bu koşullarda yatırım artacak, üretim canlanacaktır" diye konuştu.
Zeytinoğlu, nisan ayında yıllık enflasyonun TÜFE'de yüzde 8,38, ÜFE'de de yüzde 12,98 olarak gerçekleştiğini hatırlatarak, 2012 mayıs ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşan enflasyonu, döviz kurlarındaki artışa bağladıklarını söyledi.
Zeytinoğlu, Soma'da gerçekleşen maden faciasında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileğinde bulunarak, "Mutlaka buradaki insanlara destek yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Zaten Başbakanımız da 3 günlük milli yas ilan etti. Bu çerçevede mutlaka oda olarak, firmalar olarak katkılarımız olması gerektiğine biz de inanıyoruz. Odalar Birliği bir yönlendirme yaparsa o şekilde, yoksa münferiden biz bu destekleri ordaki ailelere yapmak arzusundayız" ifadesini kullandı.
- "Sabiha Gökçen Havalimanı'nın tesir alanı büyüyecek
THY Bölgesel Uçuşlar Başkanı İbrahim Doğan da havacılıkta maliyeti etkileyen bir çok parametre olduğunu anlatarak, "Anadolujet olarak iç hatlarda büyüyen bir yapıyla maliyetler adına döviz harcıyoruz, Türk Lirası topluyoruz ve her geçen gün de bu manada eriyoruz. Bu şu demek oluyor ki; kur doğrudan bize yansıyor. Menzil ne kadar uzun olursa maliyet o kadar fazla oluyor" diye konuştu.
Sabiha Gökçen Havalimanı'nın bir zamanlar Yeşilköy'deki Atatürk Havalimanı'na alternatif olduğunu ifade eden Doğan, "Dolayısıyla Atatürk Havalimanı büyüdü, Sabiha Gökçen'i büyüttü. Bugün Sabiha Gökçen'deki stok probleminden bahsediyoruz. Yarın 3. havalimanı olacak, o zaman Sabiha Gökçen'in tesir alanı büyüyecek, Kocaeli'nin de büyüyecek çünkü artık Sabiha Gökçen Havalimanı da Yeşilköy gibi bir konuma gelecek. Ne yapacağız bu yolcuyu? Bir yere kaçacak bu. Ya Kocaeli'ye kaçacak ya Çorlu'ya" ifadesini kullandı.
Zeytinoğlu ve Doğan, konuşmalarının ardından engellilerin çalıştığı üretim alanlarında incelemelerde bulundu.
Comments
No comment yet.