9,549.89 TRY BIST 100 BIST 100
4.79 CNY CNY CNY
34.57 USD USD USD
36.25 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
40.55 TRY Interest Interest
74.60 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.71 USD Silver Silver
4.16 USD Copper Copper
100.33 USD Iron Ore Iron Ore
365.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,961.97 TRY Gold (gr) Gold (gr)

''Kentsel Dönüşüm ‘Kayyumla’ Çözülür''

Kadıköy’deki kentsel dönüşüm projelerinin yüzde 40’nı yapan Mimar Ahmet Erkurtoğlu, bakanlığı dönüşüm projelerinde sorun çıkaranlara karşı uyardı. Erkurtoğlu, dönüşümü isteyenlerin haklarını korumak için projelere kayyum atanmasını istedi.

''Kentsel Dönüşüm ‘Kayyumla’ Çözülür''

AE Mimarlık Yönetim Heyeti Başkanı Mimar Ahmet Erkurtoğlu, Kadıköy’deki dönüşüm projelerinin yüzde 40’na imza atmış. Ancak bugüne kadar yaptığı projelerin biri hariç hepsinin parsel bazlı dönüşüm olmasından şikayet ediyor.

Erkurtoğlu, ada bazlı dönüşümün hızlanması için bu tarz dönüşümde yüzde 90 diye bir kanun çıkarılmasını önerirken, yine ada bazlı dönüşüm kayyum atanmasını istedi. Erkurtoğlu öneriyle ilgili şöyle konuştu: “Kadıköy’ün emsali şu anda 2.7, bakanlığın verdiği artışla 2.46 oldu. Fakat dönüşümün büyüklüğüne göre bölgede kademeli olarak emsal artışı verilmeli. Örneğin birleşmeler ada bazlı olduğunda emsal 3 olarak verilebilir.” Şu anda binaların 3/2 anlaşma yasasıyla yıkılıyor” diyen Erkurtoğlu, “Ancak bir tanesi problem çıkardığında sadece bir kişinin hissesini almak 1 yılı bulabiliyor. Bu kira, gelir ve zaman kaybına neden oluyor. Ada bazlı olduğunda kişi sayısı ve sıkıntı daha da artıyor. Bu da ada bazlı dönüşümde yüzde 90 yasası diye bir kanunun çıkarılmasını gerekli kılıyor. Üçte iki yasası insan haklarına aykırı değilse, yüzde 90 anlaşmaya varılan bir yasasının da aykırı olmadığını düşünüyorum” dedi. Yasa kapsamında bakanlığı dönüşüm projesinde sorun çıkaranlara karşı sorun çıkarmayanların haklarını korumak için kayyum atanmasını isteyen Erkutoğlu, “Projede kayyum bakanlığın verdiği yetkiyle taahhütname muafakatname verecek. Bu taahhütname ile müteahhit ruhsat alması sağlanacak. İnşaatın kontrolünü yapacak. İnşaat bittiğinde ise kat mülkiyeti tapularını alıp teslim edecek. Böylece hem sorun çıkarmayanların hem de müteahhidin hakkı korunuyor ve gerçek kentsel dönüşümün yapılmasını sağlayacak” açıklamasını yaptı.

Parsel bazındaki dönüşüm kente yük getiriyor

Erkurtoğlu, parsel bazlı dönüşümün sadece kente ek yük getirdiğini söyledi. “Bu dönüşüm modelinde ne alt yapı yatırımı var nede başka bir şey yapılabiliyor, sadece bina yenileniyor” diyen Erkurtoğlu, “Son 2-3 yılda bölgede 400 yakın binayı yeniledik. Bu sürede ada bazlı yaptığım tek kentsel dönüşüm projesi biri 20 diğeri 28 katlı olan Eminiyet Sağlık sitesi oldu. 5 dönüm arazide 5 blok vardı bunları yıkıp yerine tabana yayılmak yerine yükselen 2 tane blok yaptık. Böylece yeşil alan kazandığımız projede çocuk oyun alanları, sosyal tesisler, kapalı otopark alanı yaptık. Eğer 15 kat olsaydı projeyi tabana yaymak durumunda kalacağımız için yeşil alanı kalmayacaktı” dedi. Erkurtoğlu, dönüşümün yüzde 10 seviyesinde olduğu bölgede hala geç kalınmadığını söyledi.

15 kat sınırın üstünde 1000’den fazla yapı var

Ahmet Erkurtoğlu, Kadıköy’deki 15 kat sınırını de değerlendirdi. Kadıköy’de eskiden yapılmış yüksekliği 15 katı aşan1000’e yakın yapı oldğunu belirten Erkurtoğlu, bunlar yıkılmasının şerefiye hakkı sorununa neden olacağını belirtti. Kadıköy’de balkon ve merdiven boşluğunun emsal dışı tutulmasının kentsel dönüşümü hızlandırdığını ifade eden Erkurtoğlu, “Sadece bu artışta yanlış. Maltepe, Kartal'daki gibi ada ve parsel bazlı birleşimlerde emsal artışı olmalı” diye konuştu.

Yurtdışında birçok proje tasarlıyor

Ümraniye’de Dudullu Kavşağının olduğu yerde çarşı konseptli bir proje geliştirdiğini söyleyen Ahmet Erkutoğlu, “Stutgart’ta üniversite yanında 15 dönümlük bir arazide proje geliştirme teklifi aldık. Bunun yanı sıra bölgede domates üretip satan Pagasos Oteleri’nin sahibi Vehbi Özkoç Gürcistan Abhazya’da yapacağı 900 odalı bir otel projesini biz tasarlıyoruz” dedi

Bina yıkılmadan ruhsat verilmeli

Kadıköy’de çok sayıda proje olması nedeniyle ruhsat almada sıkıntı yaşadıklarını anlatan Erkutoğlu, “Müteahhit binayı yıkıyor ancak yoğunluktan dolayı ruhsat alması 5-6 ayı buluyor. Bu nedenle Bakanlığın ya da belediyenin buna bir çözüm bulup ruhsatı binayı yıkmadan vermesi gerekir. Böylece boşu boşuna maliyet artışını engelleyip mağduriyetleri engellenebilir. Çünkü maliyetler sonunda halka yansıyor. Bu piyasayı da rahatlatacaktır”dedi. Bağdat Cadde'sinde sat yapçıların sıkıntıya neden olduğunu belirten Erkutoğlu, “İnşaat süreleri gecikince ve çok sayıda proje olunca satamıyorlar. Bu nedenle batma riski yaşayan çok sayıda firma var” dedi.

Kaynak: Dünya

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

“Improving weak soils with lime in road infrastructure” discussed at the panel

Sunday, November 24, 2024

Saudi Arabia accelerates its economic transformation with renewable energy

Thursday, November 21, 2024

Giant investment of 1 billion dollars from Kaishan Group to IZBAS

Tuesday, November 19, 2024

Blastr and Knauf Interfer partner to produce sustainable green steel

Wednesday, October 23, 2024

Sharp reduction in freight tariffs: Turkish exporters enter a challenging period

Saturday, October 19, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now